Francúzska firma Helske preinvestuje na Spiši desiatky miliónov eur, prácu nájdu stovky ľudí

NETKY.SK • 11 December 2015, 13:37 • 2 min
Francúzska firma Helske preinvestuje na Spiši desiatky miliónov eur, prácu nájdu stovky ľudí

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Vznik od tristo do päťsto pracovných miest a investície 42 mil. eur v rozmedzí troch až piatich rokov v priemyselnom parku v Spišskej Novej Vsi prisľúbili v piatok zástupcovia francúzskych investorov zo spoločnosti Helske Ltd. V budove radnice spolu s primátorom mesta Jánom Volným podpísali spoločnú deklaráciu o vytvorení nových výrobných kapacít v meste. Firma rozšíri svoje výrobné kapacity, výskum a vývoj omietkových zmesí a farieb s použitím nanotechnológie v areáli tunajšieho priemyselného parku.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Helske Slovakia Matej Rusňák, podpisom deklarácie sa začína nová etapa rozvoja stavebného priemyslu na Spiši. "Naša spoločnosť investuje v priebehu troch rokoch štrnásť miliónov eur len do výskumného a vývojového strediska, tu bude zamestnávať osemdesiat ľudí. Ďalšie pracovné miesta získajú operátori výroby, montážni pracovníci, administratíva a podporný tím," povedal riaditeľ Helske Slovakia, ktorá zabezpečuje produkciu materskej anglickej spoločnosti na Spiši.


Podľa Rusňáka by tak do štyroch rokov malo v Spišskej Novej Vsi vzniknúť centrum servisného strediska za dva milióny eur, v ktorom bude firma zamestnávať 280 servisných technikov. "Všetky výrobné aktivity by mali byť realizované inovatívnymi a modernými technológiami. Tieto špičkové ekologické technológie môžu zaradiť naše mesto medzi významných tvorcov inovatívnych produktov nielen v rámci Slovenska, ale aj v európskom kontexte,“ povedal primátor mesta Ján Volný.


Nové výrobné kapacity budú v budúcnosti rozvíjať a zdokonaľovať stavebné produkty v oblasti ekologických a úsporných technológií. Vzniknú nové energetické divízie ako ekologické vykurovanie, príprava pre pasívne domy, vzduchotechnika, výskum a vývoj. Na Spiši tak podľa spoločnosti pomaly vzniká "stavebné Silicon Valley", ktoré bude reflektovať moderné technologické trendy vo svete.


Spoločnosť Helske Ltd. je anglická spoločnosť, ktorá pôsobí na európskom trhu. O investícii uvažovala dva roky, v septembri tohto roku kúpila v meste prvý pozemok, na jar 2016 začína stavať prvú halu a prijímať prvých ľudí. "Sme radi, keď môžeme verejnosti prinášať dobré správy v podobe vytvorenia nových pracovných miest pre ľudí z nášho regiónu. Spoločnosť Helske prinesie do nášho mesta nielen sofistikovanú výrobu, ale znamená pre naše mesto aj vedecko-výskumný rast. Dúfame, že deklarované investície a nárast výroby Helske v nasledujúcich rokoch potvrdí,“ dodal primátor. Podľa spoločnosti by budúci zamestnanci spoločnosti mohli počítať s platmi, ktoré by mali byť pre túto oblasť nadštandardné.


Spoločnosť počíta so spoluprácou aj so Stavebnou fakultou Technickej univerzity v Košiciach. Podľa jej dekana Vincenta Kvočáka sa univerzita i fakulta už dlhodobo zaoberajú výskumom materiálov, majú laboratóriá na špičkovej úrovni a pripravené sú aj personálne. Kvočák verí, že spolupráca bude úspešná, nevylúčil v prípade potreby aj vytvorenie nových študijných odborov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies