Francúzska filmová akadémia udelí Césarov tentoraz bez predsedajúceho

NETKY.SK • 4 Február 2017, 19:00 • 2 min
Francúzska filmová akadémia udelí Césarov tentoraz bez predsedajúceho

PARÍŽ - Francúzske Oscary - ceny tamojšej akadémie filmových umení - Césary - sa budú v tomto roku udeľovať bez predsedajúceho.

slovakia

left justify in out

Pôvodne navrhnutý svetoznámy režisér Roman Polanski sa tejto pocty totiž vzdal kvôli polemike, ktorú rozpútali v súvislosti s jeho osobou v krajine feministické organizácie a Rada akadémie rozhodla, že ho na tomto podujatí nikto nenahradí.

Informovali o tom dnes francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na predsedu akadémie Alaina Terziana.

Už 42. ročník slávnostného udeľovania Césarov sa uskutoční 24. februára v Paríži.

Dôvodom výhrad a dokonca sformulovania petície za Polanského odvolanie z čestnej funkcie je Polanského "hriech z mladosti", udalosť zo zámoria z roku 1977, keď mal Polanski v Los Angeles pohlavný styk s maloletou, čo sa v USA považuje za znásilnenie.

Režisér, ktorý žije striedavo vo Francúzsku a Poľsku, vtedy uzavrel s prokuratúrou dohodu, že v rámci trestu si vo väzení odpyká 90 dní. V cele však strávil len 42 dní, následne ušiel do Európy, pretože sa bál znovuotvorenia svojho prípadu a prísnejšieho trestu. Americká justícia medzičasom 83-ročného Polanského stále stíha a žiada jeho vydanie na trestné stíhanie. Súdy vo Švajčiarsku aj v Poľsku však takéto žiadosti odmietli.

Kalifornský súd zasa odmietol žiadosť bývalej Polanského obete o ukončenie ďalšieho stíhania slávneho režiséra. Súdy štátu Kalifornia odmietli aj žiadosť Polanského advokáta, aby bol jeho mandant súdený v neprítomnosti.

Petíciu, ktorá poverenie Polanského viesť slávnostný ceremoniál označuje za urážku obetí znásilnenia a sexuálnych útokov a nabáda na bojkot slávnostného ceremoniálu, podpísalo už do 24. januára viac ako 60.000 ľudí.

Francúzska ministerka pre práva žien Laurence Rossignolová označila výber Polanského za predsedujúceho slávnostnému odovzdávaniu cien za "udivujúce a šokujúce".

Režiséra sa však zastala ministerka kultúry Audrey Azoulayová, ktorá síce priznala, že obvinenia na Polanského adresu sú závažné, "ale sú aj veľmi dávne".

Francúzska filmová akadémia iba v piatok informovala, že čestného Césara udelí v tomto roku americkému hercovi, ale i scenáristovi, režisérovi a producentovi Georgeovi Clooneymu ako "najcharizmatickejšiemu hercovi svojej generácie" a na znak holdu "jeho oslnivému talentu". V zdôvodnení sa vyzdvihuje okrem iného aj umelcova angažovanosť.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies