Francúzska energetická spoločnosť odstaví dva najstaršie reaktory v krajine

NETKY.SK • 24 Január 2017, 17:31 • 2 min
Francúzska energetická spoločnosť odstaví dva najstaršie reaktory v krajine

PARÍŽ - Energetická spoločnosť Électricité de France (EdF), ktorá vo Francúzsku prevádzkuje jadrové elektrárne, informovala dnes o plánoch uzavrieť najstaršiu jadrovú elektráreň v krajine. Spoločnosť bola kvôli tomuto zariadeniu terčom nátlaku zo strany environmentálnych aktivistov, ako aj susedného Nemecka.

slovakia

left justify in out

Správna rada štátom vlastnenej spoločnosti EdF odhlasovala dnes začiatok procesu odstávky dvoch reaktorov 39-ročnej jadrovej elektrárne Fessenheim pri francúzsko-nemeckej hranici.

Podľa zverejneného vyhlásenia správna rada EdF zároveň schválila súvisiaci plán na odškodnenie zo strany štátu. To bude podmienené uvedením do prevádzky elektrárne novej generácie v západnom Francúzsku v nasledujúcom roku.

 

Za uzavretie jadrovej elektrárne Fessenheim sa zasadzoval aj francúzsky prezident Francois Hollande v rámci snahy francúzskej vlády znížiť nezvyčajne vysokú závislosť tejto krajiny od jadrovej energie. Výzvu na zatvorenie tejto elektrárne zverejnila vlani aj nemecká vláda.

 

Francúzsko schválilo ešte v júli 2015 zákon o znížení podielu jadrovej energie na výrobe elektriny na 50 percent do roku 2025. Práve jadrová energia totiž pokrýva v súčasnosti až 75 percent spotreby elektriny vo Francúzsku, čo je viac než v ktorejkoľvek inej krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona