Francúzska cirkev chce zintenzívniť boj proti pedofílii

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 09:07 • 2 min
Francúzska cirkev chce zintenzívniť boj proti pedofílii

PARÍŽ - Len nedávno uvoľnili z výkonu povolania francúzskeho katolíckeho kňaza obvineného zo sexuálneho zneužívania maloletých, pripustil dnes biskup z Orléansu Jacques Blaquart.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov na tlačovej konferencii sa tento prípad týka diania v mládežníckom tábore v roku 1993.

 

Na medzičasom 65-ročného muža vtedajší zodpovední cirkevní predstavitelia nepodali trestné oznámenie, prijali iba opatrenia, ktoré mu mali zabrániť v tom, aby zostal osamote so zverenými mladými ľuďmi, uviedol biskup.

 

Blaquart sa obrátil na justíciu krátko po tom, čo sa o predmetnej záležitosti dozvedel v roku 2011 priamo od jedného z poškodených. Voči duchovnému vzniesli následne žalobu.

 

Vyšetrovanie ukázalo, že došlo k sexuálnemu zneužitiu v ôsmich-deviatich prípadoch, poškodené osoby mali v inkriminovanom čase 12 rokov. O treste pre duchovného, ktorý sa k činom priznal, sa rozhodne na súde na budúci rok.

 

Francúzska biskupská konferencia len pred šiestimi dňami oznámila, že prešetrí všetky pedofilné prípady, ktoré sa týkajú duchovných, a to aj v prípade, keď k ním došlo v minulosti. Ide o reakciu na fakt, že v Lyone sa začalo policajné vyšetrovanie proti tamojším predstaviteľom cirkvi vrátane renomovaného a vplyvného kardinála, arcibiskupa Philippa Barbarina kvôli utajovaniu pedofílie.

 

Francúzska katolícka cirkev preto prijala v záujme boja proti pedofílii viacero konkrétnych opatrení vrátane zriadenia "nezávislej národnej komisie" pod vedením svetských osobností, ako aj centier v každej diecéze, ktoré budú slúžiť na vypočutie poškodených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies