Francúzska Bonduelle zaplatí za kartel so šampiňónmi vyše 30 mil. eur

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 15:48 • 2 min
Francúzska Bonduelle zaplatí za kartel so šampiňónmi vyše 30 mil. eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) dala francúzskej potravinárskej spoločnosti Bonduelle pokutu v hodnote viac než 30 miliónov eur za cenový kartel pri predaji konzervovaných šampiňónov. Okrem Bonduelle sa na fixovaní cien podieľali ešte dve firmy z Holandska. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Celková hodnota pokuty, ktorú za kartel Európska komisia stanovila, je 32 miliónov eur. Zvyšné približne 2 milióny eur zaplatí holandská spoločnosť Prochamp. Tretia firma, holandská Lutéce, sa pokute vyhla, nakoľko kartel Bruselu oznámila. 

 

"Kartel pri konzervovaných šampiňónoch zahŕňal maloobchodné siete po celej Európe, pričom fungoval viac než rok," povedal komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. "To znamená, že mohol zasiahnuť všetkých európskych zákazníkov," dodal.

 

Kartel fungoval od septembra 2010 do februára 2012 a firma Lutéce z neho vystúpila dva mesiace pred jeho skončením. Počas tohto obdobia si podľa EK "firmy vymieňali informácie, stanovovali minimálne ceny, dohodovali si objemy dodávok a rozdeľovali si zákazníkov".

 

Obom pokutovaným spoločnostiam EK výšku pokuty znížila oproti pôvodne predpokladanej úrovni o 10 %, keďže Bonduelle aj Prochamp počas vyšetrovania s komisiou spolupracovali. V súčasnosti prebieha ešte vyšetrovanie ďalšej firmy, španielskej spoločnosti Riberebro, ktorá dohodu s EK odmietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona