Francúzovi odsúdenému v Jakarte na smrť za drogy odobrili žiadosť o expertízu jeho súdneho procesu

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 12:14 • 2 min
Francúzovi odsúdenému v Jakarte na smrť za drogy odobrili žiadosť o expertízu jeho súdneho procesu

PARÍŽ - Správny súd v Jakarte sa až koncom mája vyjadrí k sťažnosti, ktorú podal francúzsky občan odsúdený na smrť za pašovanie drog. Dovtedy bude môcť Francúz Serge Atlaoui požiadať o odborný posudok o svojom súdnom procese v Indonézii, ktorý považuje za nespravodlivý.

slovakia

left justify in out

Koncom mája správny súd rozhodne o tom, že je v kauze Atlaouiho odvolania príslušný rozhodovať niektorý z jeho tribunálov. Až po vynesení tohto rozhodnutia bude jasné, či sa indonézska justícia bude zaoberať Atlaouiho námietkou voči neudeleniu amnestie indonézskym prezidentom Jokom Widodom. Toto rozhodnutie by malo byť prijaté 28. mája.

 

Atlaouiho advokát je s dnešným rozhodnutím súdu spokojný, pretože obhajobe sa podarilo dosiahnuť to, za čo bojovala od začiatku procesu. "Táto nová etapa umožní, aby Atlaoui znova predložil svoje argumenty," uviedol jeho obhajca.

 

Serge Atlaoui totiž tvrdí, že počas procesu mu súd nedal možnosť predvolať svedkov alebo expertov, čo však umožnil iným osobách, ktoré boli zadržané spolu s ním, spresnila dnes spravodajská rozhlasová stanica France Info.

 

Atlaouiho prípad zmobilizoval vo Francúzsku najvyššie politické vedenie, ako aj rôzne združenia a radových občanov, ktoré naďalej vyvíjajú nátlak na Jakartu, aby zrušila trest smrti. Spochybňujú pritom priebeh vyšetrovania a súdneho procesu, a to nielen s Atlaouim, ale aj ďalšími odsúdenými, z ktorých osem už medzičasom popravili.

 

Atlaoui je v indonézskom väzení už desať rokov. Bol síce odsúdený za pašeráctvo drog, ale on sám tvrdí, že len nainštaloval prístroje a zariadenia v továrni, o ktorej sa domnieval, že vyrába akrylové farby, no v skutočnosti produkovala drogu extáza.

 

Po vynesení rozsudku smrti v roku 2007 Atlaoui žiadal o revíziu svojho procesu na Najvyššom súde, ktorý však jeho podanie zamietol. Atlaoui sa preto obrátil na administratívny súd, na ktorom napadol zamietnutie svojej žiadosti o milosť prezidentom Widodom. Atlaoui namieta, že prezident neuviedol dôvod, prečo sa rozhodol neudeliť mu milosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona