Francúzov čakajú obrovské zmeny: Musia zmeniť dôchodky, dane a znížiť výdavky

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 09:10 • 2 min
Francúzov čakajú obrovské zmeny: Musia zmeniť dôchodky, dane a znížiť výdavky

PARÍŽ - Francúzsko musí tento rok dostať pod kontrolu verejné výdavky, znížiť náklady zamestnávateľov a reformovať svoj dôchodkový systém, aby si zaslúžilo predĺžený termín na dosiahnutie cieľa deficitu definovaného EÚ. V stredu o tom informovala Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

"Dodatočný čas by sa mal využiť rozumne na klesajúcej konkurencieschopnosti Francúzska," povedal na tlačovej konferencii prezident EK José Manuel Barroso s tým, že od Paríža sa čaká "veľmi veľa". Druhá najväčšia ekonomika Európy podľa EK musí tiež zjednodušiť svoj daňový systém, aby pomohla podnikateľom. "Myslím si, že vo Francúzsku rastie konsenzus o tom, že tieto reformy sú potrebné," vyhlásil Barroso. Komisia Paríž varovala, že tento a budúci rok očakáva rast miery nezamestnanosti vo Francúzsku až na 10,9 %, čo je v rozpore so sľubom vlády zastaviť stúpajúci trend do konca roka. Brusel tiež chce, aby vláda znížila svoj cieľový plán rozpočtového deficitu na tento rok na 3,9 % HDP, 3,6 % v budúcom roku a 2,8 % v roku 2015. 

"Európska komisia nám nemôže diktovať, čo máme urobiť, môže len povedať, že Francúzsko musí vyvážiť svoje verejné financie," povedal novinárom v reakcii francúzsky prezident Francois Hollande. Paríž tvrdí, že dokáže svoj rozpočtový deficit dostať pod kontrolu už začiatkom budúceho roka, EK však varovala, že by si to vyžadovalo prílišné úspory, čo by mohlo ohroziť zotavovanie ekonomiky. Francúzske hospodárstvo pritom od poslednej recesie pred štyrmi rokmi stagnuje, v posledných dvoch kvartáloch sa zmenšovalo a počet nezamestnaných dosahuje rekordné hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona