Francúzi zdolali Albáncov a sú v osemfinále

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 07:49 • 2 min
Francúzi zdolali Albáncov a sú v osemfinále

PARÍŽ - Futbalisti domáceho Francúzska sú v predstihu prvými osemfinalistami ME 2016. V stredajšom zápase v Marseille v základnej A-skupine kontinentálneho šampionátu zdolali Albáncov 2:0 gólmi až z 90. min, resp. nadstaveného času.

slovakia

left justify in out

Skóre otvoril hlavou Antoine Griezmann 22 minút po svojom príchode na plochu Stade Vélodrome. Poistku pridal v záverečných sekundách Dimitri Payet. Hostitelia majú na konte plný počet šesť bodov, druhí Švajčiari štyri, tretí Rumuni jeden, poslední Albánci sú na nule. V nedeľu 19. júna o 21.00 h dianie v tejto skupine uzavrú duely Rumunsko - Albánsko (Lyon) a Švajčiarsko - Francúzsko (Lille).

Francúzi začali proti Albáncom aktívne, v 4. min Giroud zo záklonu hlavičkoval nad. Domáci vyrukovali s predpokladanou vervou, ale súper disciplinovane odolával a až nad očakávania hrozil z kontier. V 23. min Matuidi blokovaním centra nechtiac takmer nabil Sadikovi, Lloris bol pri lopte o čosi skôr. V 39. min Memushaj šikovne vyzval Lenjaniho, defenzívnym zákrokom sa blysol Evra. V 44. min Memushaj z priameho kopu zo značného uhla trafil tesne nad. Krátko pred prestávkou ešte pohrozil Mavraj, z tribún sa ozýval piskot na adresu bezradne a zaskočene vyznievajúceho favorita. Krátko po zmene strán Matuidi reflexívne predĺžil na Comana, ktorého rybička z malého vápna skončila vedľa. V 52. min prišla dovtedy najväčšia šanca, mali ju Albánci: Sagna v obrannej tiesni pred Memushajom zrazil Hysajov center do žrde, od "vlastenca" to nemalo ďaleko. O dve minúty neskôr na opačnej strane Rami zľava servíroval striedajúcemu Pogbovi, ten v páde prepálil z veľmi sľubnej pozície. Po hodine bol pomer pokusov na bránku 0:0. V 67. min mal solídnu možnosť Giroud, v 69. min rovnaký hráč hlavou našiel pravú žrď, loptu k nemu poslal agilný Evra. Francúzi v záverečnej štvrťhodine vystupňovali svoj nápor, v 83. min chýbali Koscielnému centimetre, aby hlavou efektívnejšie presmeroval štandardku Payeta. V 84. min mali príležitosti Matuidi aj Kanté, v 90. min "trikolóru" vykúpil nový muž na trávniku Griezmann: hlavičkou zúročil center z pravej strany od Ramiho po obliehaní bránky outsidera. V nadstavenom čase sa presadil aj Payet.

Majstrovstvá Európy vo futbale - streda:

A-skupina:
MARSEILLE
Francúzsko - Albánsko 2:0 (0:0)
Góly: 90. Griezmann, 90.+ Payet, ŽK: 88. Kanté - 55. Kukeli, 81. Abrashi, rozhodovali: Collum (Škót.) - MacGraith (Ír.), Connor (Škót.)
Zostavy:
Francúzsko: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kanté, Matuidi - Coman (68. Griezmann), Payet, Martial (46. Pogba) - Giroud (77. Gignac)
Albánsko: Berisha - Hysaj, Ajeti (85. Veseli), Mavraj, Agolli - Kukeli (74. T. Xhaka) - Lila (71. Roshi), Abrashi, Memushaj, Lenjani - Sadiku

 

 

Tabuľka A-skupiny:

1. Francúzsko 2 2 0 0 4:1 6 - istý postup do osemfinále
2. Švajčiarsko 2 1 1 0 2:1 4
3. Rumunsko 2 0 1 1 2:3 1
4. Albánsko 2 0 0 2 0:3 0

Hlasy (zdroj: UEFA, L´Equipe):

Didier Deschamps (tréner Francúzska): "Hráči do toho dali veľa srdca. Tento zápas sa pre nás vôbec nevyvíjal priaznivo, ale bojovali sme. Teraz máme šesť bodov a už sme sa kvalifikovali. V druhom polčase sme urobili tie správne veci a noví hráči na ihrisku spôsobili rozdiel v skóre. Niečo podobné sa stalo aj proti Rumunom. Favoriti to na týchto majstrovstvách to vôbec nemajú ľahké. Albánci hrajú v kvalitných kluboch, ukázali srdce a tímového ducha. Dobre bránili a vyrážali do protiútokov. Mohli sme skórovať oveľa skôr, šance sme na to mali. Bezgólová remíza by bola veľký úspech Albánska."

Gianni de Biasi (tréner Albánska): "V prvom polčase a na začiatku druhého sme mali čistejšie šance ako súper. Odolávali sme do konca, ale neubránili sme to. Podali sme kvalitný výkon. Keď som vošiel do šatne, hráči mali zvesené hlavy, ale vravel som im, že môžu byť na seba hrdí. Francúzom spôsobili reálne veľa problémov. Proti Rumunom chceme streliť góly a postúpiť. Práve góly nám chýbajú k tomu, aby sme získali body a všetkým dokázali, že sme naozaj dobrý tím."

Antoine Griezmann (útočník Francúzska): "Som vzrušený a veľmi šťastný. Tento zápas je pre mňa zadosťučinenie za Rumunsko. Ukázali sme srdce a teraz treba proti Švajčiarom hrať tak, aby sme sa stali víťazmi skupiny. Je nás v tíme 23 hráčov a každý máme svoj podiel na úspechu. Som si istý, že tento gól mi veľmi pomôže. Treba vytrvať v podobnom nastavení, výsledky sa dostavia."

Dimitri Payet (stredopoliar Francúzska): "Góly v posledných minútach nie sú pre nás žiadnou novinkou. Od marcového zápasu s Holandskom dokazujeme, že aj v neskorých častiach zápasov vieme zostať v hre a rozhodnúť. Chce to len nepoľaviť a zostať trpezliví."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies