Francúzi zakročili proti radikálnemu islamizmu. Zatvárajú mešity

NETKY.SK • 29 September 2021, 08:24 • 2 min
Francúzi zakročili proti radikálnemu islamizmu. Zatvárajú mešity

PARÍŽ - Francúzske úrady preverujú miesta, ktoré môžu byť napojené na šírenie extrémizmu. Boj proti radikálom podporuje aj prezident Emmanuel Macron.

slovakia

left justify in out

Francúzsko sa chystá zatvoriť 6 mešít a rozpustiť niekoľko združení podozrievaných zo šírenia a propagácie radikálneho islamu. Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérard Darmanin, ktorého v noci na stredu citovala agentúra AFP.

 

img

 

Darmanin v rozhovore pre denník Le Figaro uviedol, že úrady skontrolovali od novembra 2020 tretinu z celkovo 89 miest náboženského kultu podozrievaných zo šírenia extrémizmu. Kroky na zatvorenie podnikli už voči 6 mešitám, ktoré pôsobia v 5 rôznych departementoch.

 

Možno vás zaujme: Katedrála Notre-Dame je zabezpečená. Na rad prichádzajú reštaurátori

 

Úrady tiež požiadajú o rozpustenie islamistického vydavateľstva Nawa a hnutia Liga na obranu čiernych Afričanov (LDNA). Nawa so sídlom v meste Ariege na juhu Francúzska podľa Darmanina podnecuje vyhladzovanie Židov a legitimizuje kameňovanie homosexuálov.

 

img

 

Hnutie LDNA – organizátor protestu proti policajnému násiliu pred americkým veľvyslanectvom v Paríži vlani v júni – vyzýva na nenávisť a diskrimináciu, uviedol Darmanin. Dodal, že v nasledujúcom roku rozpustia ďalších 10 združení, 4 z nich na budúci mesiac.

 

Prečítajte si tiež: Našli zdravotníkov, ktorí zverejnili Macronov COVID pas

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil zintenzívnenie boja proti radikálnemu islamizmu po tom, čo mladý moslim čečenského pôvodu brutálne zavraždil stredoškolského učiteľa dejepisu Samuela Patyho, ktorý ukázal študentom karikatúry moslimského proroka Mohameda. Prípad sa stal vlani v októbri pri Paríži. 

 

img

 

Informácia prišla v čase, kedy sa v Paríži koná najväčší súdny proces v modernej histórii Francúzska a týka sa obžalovaných v kauze teroristických útokov v hlavnom meste krajiny z novembra 2015. ​Medzi obžalovanými je aj Salah Abdeslam, ktorý je jediným preživším členom útočiacich kománd.

 

K téme: Začal sa súd so strojcami teroristických útokov v Paríži. Vybudovali špeciálnu sieň!

 

V nasledujúcich týždňoch predstúpi pred súd 300 preživších i rodinných príslušníkov obetí série vražedných útokov. Samovražedné bombové atentáty i útoky strelnými zbraňami zo strany troch skupín džihádistov boli zamerané na bary, reštaurácie, koncertnú halu Bataclan a národný futbalový štadión. Vyžiadali si 130 mŕtvych a približne 350 zranených. Atentáty naplánovali v Sýrii a neskôr sa k nim prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona