Francúzi vyšetrujú pobodanie vojaka nožom v Paríži ako terorizmus

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 18:00 • 2 min
Francúzi vyšetrujú pobodanie vojaka nožom v Paríži ako terorizmus

PARÍŽ - Pobodanie vojaka nožom v parížskej obchodnej štvrti La Défense v sobotu večer vyšetrujú Francúzi ako terorizmus. Vojaka Cédrica Cordiera napadol útočník zozadu a bodol ho do krku ostrým nožom alebo špeciálnym nožom na rezanie kartónu, informovala BBC. Minister obrany Jean Yves Le Drian povedal reportérom, že sa stal cieľom útoku pre svoje povolanie.

slovakia

left justify in out

Útočníkom bol údajne bradatý muž severoafrického výzoru, po ktorom polícia stále pátra. Francúzsky prezident Francois Hollande povedal, že zatiaľ nič nenasvedčuje priame spojenie so zavraždením vojaka v Londýne v stredu, pre ktoré boli zatknutí podozriví islamisti.

Francúzskom otriasla vlani v marci séria vrážd v oblasti Toulouse, ktorých páchateľom bol islamský militant Mohamed Merah Zastrelil francúzskych vojakov a židovské deti v škole, kým ho polícia počas obliehania nezabila.  

V sobotu večer bol pobodaný vojak na hliadke spolu s dvoma ďalšími vojakmi a policajtmi na stanici metra a železnice La Défense, keď bol napadnutý. Útočník uprchol do oblasti plnej obchodov a ľudí, kým mohli druhý vojak a policajti zareagovať.  

Podľa polície 23-ročná obeť útoku stratila značné množstvo krvi, ale útok prežije. Ministerstvo vnútra informovalo, že vojak zostáva v nemocničnej starostlivosti.

 

Polícia skúma zábery z bezpečnostných kamier v nádeji, že sa jej podarí identifikovať útočníka. Francúzske médiá uviedli, že mal oblečenú dlhú arabskú košeľu - dželábu - svetlej farby. Kamery zaregistrovali, ako si vyzliekol, na úteku už bol oblečený ako Európan.

Minister vnútra Manuel Valls povedal pre druhý televízny kanál France 2 že niektoré prvky - náhla násilnosť útoku, by mohli navádzať k presvedčeniu, že sa čin podobá útoku v Londýne.

Prezident Hollande, ktorý je na návšteve Etiópie, nabádal k opatrnosti. "Stále nepoznáme presné okolnosti útoku ani totožnosť útočníka, skúmame všetky možnosti," citovala ho BBC.

Francúzsko je v pohotovosti po tom, ako sa mu vyhrážalo severoafrické krídlo al-Káidy v súvislosti s vojenskou intervenciou Francúzska v Mali. Táto pohotovosť je jedným z dôvodov, prečo asi 450 vojakov hliadkuje v parížskom metre a na železničných staniciach a ďalších zraniteľných miestach francúzskej metropoly.

Útočník "chcel zabiť vojaka pretože je vojak", citovala televízia ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana, ktorý dnes navštívil napadnutého v nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies