Francúzi v zahraničí vyjadrili podporu Juppému, Fillon by skončil druhý

NETKY.SK • 21 November 2016, 17:40 • 2 min
Francúzi v zahraničí vyjadrili podporu Juppému, Fillon by skončil druhý

BRUSEL – Nielen Francúzi vo svojej domovine, ale aj francúzska diaspóra v Belgicku a vo svete v primárkach konzervatívcov prevažne podporila Alaina Juppého a Francoisa Fillona. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní viac ako 95 percent hlasov, informoval belgický denník Le Soir.

slovakia

left justify in out

V Beneluxe hlasovalo v primárkach konzervatívcov 7.139 Francúzov. Takmer 50 percent z nich podporilo expremiéra a bývalého šéfa diplomacie Alaina Juppého a približne 35 percent hlasov získal expremiér Francois Fillon. Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy získal menej ako desať percent hlasov.

 

Veľmi podobné výsledky prinieslo aj sčítanie hlasov všetkých Francúzov, ktorí volili zo zahraničia. Oproti Beneluxu je badateľný rozdiel len v tom, že Juppé nemal taký výrazný náskok pred Fillonom. Exprezident Sarkozy rovnako pohorel.

 

Predbežné výsledky primárok konzervatívcov priamo vo Francúzsku síce posúvajú do druhého kola rovnakých kandidátov, ale v opačnom poradí. Po sčítaní viac ako 90 percent hlasov má Francois Fillon 44-percentnú podporu a približne o tretinu nižší počet voličov si získal Alain Juppé. Prehru a neúspešný pokus o návrat do politiky priznal Nicolas Sarkozy, ktorému sa na celonárodnej úrovni podľa predbežných výsledkov podarilo získať približne 20 percent hlasov.

 

V primárkach francúzskych konzervatívcov do druhého kola postupujú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov, ak ani jeden kandidát nezíska viac ako 50 percent celkových hlasov. Predbežné výsledky naznačujú, že Francoisovi Fillonovi sa to napriek veľkej podpore voličov nepodarí a s Alainom Juppém si zmerajú sily v druhom kole, ktoré je naplánované na 27. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies