Francúzi troma gólmi zmazali manko a postúpili na MS 2014

NETKY.SK • 20 November 2013, 07:54 • 2 min
Francúzi troma gólmi zmazali manko a postúpili na MS 2014

Paríž - Futbalisti Francúzska sa v utorok stali poslednými európskymi účastníkmi záverečného turnaja budúcoročných majstrovstiev sveta vo futbale.

slovakia

left justify in out

V odvetnom barážovom stretnutí v zvíťazili v Paríži nad reprezentantmi Ukrajiny 3:0, hosťom nestačilo na postup ani piatkové víťazstvo 2:0 v prvom dueli. Francúzi zmazali manko z úvodného merania síl v prvom polčase, postupne skórovali Mamadou Sakho a Karim Benzema. K rozhodujúcemu kroku výrazne pomohli národnému tímu z krajiny "galského kohúta" Ukrajinci. V 47. min inkasoval červenú kartu Jevgenij Chačeridi a v 72. min si "rozdielový" vlastný gól strelil Oleg Gusev. Ukrajinskí futbalisti sa v odvete nepresadili, po záverečnom hvizde slovinského arbitra Skominu sa z postupu na MS tešili zverenci trénera Didiera Deschampsa.

Výsledok utorkového odvetného stretnutia európskej časti baráže o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii: 

PARÍŽ 
Francúzsko - Ukrajina 3:0 (2:0) - prvý zápas: 0:2, na MS 2014 postúpilo Francúzsko 
Góly: 22. M. Sakho, 34. K. Benzema, 72. Gusev (vlastný), ČK: 47. Chačeridi (Ukr.) po druhej ŽK, rozhodoval: Skomina (Slovin.) 

Tréner francúzskej futbalovej reprezentácie Didier Deschamps radí postup na záverečný turnaj majstrovstiev sveta 2014 do Brazílie medzi najväčšie úspechy svojej kariéry. Les Bleus prehrali v prvom súboji play-off o účasť na brazílskom šampionáte na Ukrajine 0:2, deficit však dokázali v utorkovej odvete na Stade de France zmazať a po výhre 3:0 si vybojovať postup. Prvýkrát v histórii európskeho kvalifikačného play-off ide ďalej tím, ktorý mal po prvom stretnutí dvojgólové manko. Už v prvom polčase sa strelecky presadili Mamdou Sakho a Karim Benzema, po prestávke posunul Francúzov k brazílskym brehom vlastný gól Olega Guseva zo 72. min. „Počas mojej dlhej kariéry vo futbale som prežil množstvo skvelých momentov. Je skvelé, že sme postúpili, zvlášť po prehre v prvom zápase,“ tvrdil Deschamps. Štyridsaťpäťročný tréner bol kapitánom Francúzov pri triumfe na MS 1998 i Eure 2000, Marseille zasa priviedol k triumfu v Lige majstrov.

Hráči po skončení zápasu v strede ihriska na Stade de France niekoľkokrát vyhodili trénera oslavne do vzduchu. Deschamps si spomenul na finále majstrovstiev sveta 1998 na tomto štadióne i oslavy, ktoré vtedy zažil v centre tohto stánku. „Najväčšiu zásluhu na postupe však majú hráči. To, čo urobili, bolo skvelé. Na postup sme potrebovali dva skvelé výkony. V prvom súboji sa nám ho nepodarilo predviesť, v druhom to bolo od nich skvelé. Dosiahli sme cieľ, prítomnosť Francúzska v Brazílii je veľmi dôležitá,“ povedal Deschamps, ktorý bol v prípade neúspechu pripravený skončiť pôsobenie na reprezentačnej lavičke. 

Medzi francúzskych hrdinov patril brankár Hugo Lloris. Gólman Tottenhamu ocenil obrat v hre tímu oproti piatkovému zápasu v Kyjeve. „Napriek neúspechu v prvom súboji sme verili, že môžeme postúpiť. Boli sme zdolaní, ale dvihli sme hlavy a hrali ako skutočne veľké mužstvo. Toto je historická noc. Teraz prichádzajú majstrovstvá sveta a my sa musíme na tento turnaj čo najlepšie pripraviť,“ vyhlásil spokojný Lloris. 

Na ukrajinskej strane zavládol veľký smútok. Tím Michaila Fomenka prišiel o dvanásťzápasovú sériu bez prehry, ktorá sa skončila v najhoršej možnej chvíli. Ukrajinskí novinári na pozápasovej tlačovej besede napriek neúspechu mohutne zatlieskali trénerovi po jeho príhovore. „Výsledok je pre nás nešťastný. Už len fakt, že sme sa dostali do play-off, je pre nás pozitívny. Nemôžem povedať, že by nás prekvapil výkon Francúzov, keďže vieme o ich kvalitách a sile. Chceli sme uspokojiť našich fanúšikov a pridať im ešte niečo navyše k doterajším výsledkom,“ povedal Fomenko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona