Aktualizované: Francúzi si dnes volia novú hlavu štátu, novinárov evakuovali pre bombovú hrozbu

NETKY.SK • 7 Máj 2017, 14:19 • 2 min
Aktualizované: Francúzi si dnes volia novú hlavu štátu, novinárov evakuovali pre bombovú hrozbu

PARÍŽ – Vo Francúzsku sa dnes koná druhé kolo prezidentských volieb. V 66.546 volebných miestnostiach vyše 47 miliónov voličov rozhodne, či budú mať najbližších päť rokov prezidenta alebo prezidentku. V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stoja Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Podľa prieskumov je favoritom Macron.

slovakia

left justify in out

Organizačný tím prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona vyhnal novinárov zo svojho volebného tlačového centra v srdci Paríža. Parížske policajné riaditeľstvo neskôr informovalo, že dôvodom pre evakuáciu novinárov bol podozrivý objekt, ktorý by mohol byť bombou. Bezpečnostné kontroly sa medzičasom skončili a novinári sa môžu vrátiť.

 

Bezpečnostné zložky pre TASR potvrdili, že pre "podozrivý objekt" v blízkosti Macronovho tlačového centra museli evakuovať celé nádvorie pri parížskom múzeu Louvre. Potvrdili, že na mieste zasahovali pyrotechnici, pretože podľa polície bola možnosť, že nájdený objekt mohol byť bombou.

 

Krátko po poludní Macronov organizačný tím svižne vyviedol novinárov zo stanového tlačového centra v areáli parížskeho múzea Louvre. V priebehu dvoch minút museli centrum opustiť desiatky novinárov z celého sveta.

 

Organizátori napriek početným otázkam nechceli povedať, prečo museli novinári odísť. Krátko nato vyzvali žurnalistov, aby ešte viac vzdialili od tlačového centra.

 

Účasť voličov na dnešnom druhom kole francúzskych prezidentských volieb dosiahla na poludnie 28,23 percenta. Francúzske ministerstvo vnútra to oznámilo dnes krátko po 12.00 h.

 

Centristický kandidát Emmanuel Macron spolu so svojou manželkou Brigitte odvolili v mestečku Touquet. Predtým, ako vošiel do volebnej miestnosti, si Macron podával ruky so svojimi stúpencami.

 

Marine Le Penová volila v obci Henin-Beaumont. Členovia feministického hnutia tam niekoľko hodín predtým na protest proti kandidátke krajne pravicového Národného frontu (FN) vyvesili z kostola veľký transparent. Polícia aktivistov ihneď zadržala.

 

Svoj hlas odovzdal aj dosluhujúci socialistický prezident Francois Hollande, a to v meste Tulle. Ako poznamenala agentúra AP, Hollande - najnepopulárnejší prezident v moderných dejinách krajiny - sa už vlani rozhodol, že sa nebude opäť uchádzať o post hlavy štátu. Vyzval ale voličov, aby odmietli Marine Le Penovú a podporili Emmanuela Macrona.

 

Ktokoľvek sa stane prezidentom, bude mať svoje prvenstvo. Vo Francúzsku ešte nikdy hlavou štátu nebola žena. Ak zvíťazí 39-ročný Emmanuel Macron, bude najmladším prezidentom v histórii. Nateraz je rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov.

 

Francúzi si tentoraz zvolia celkovo 25. prezidenta v poradí. Celkovo to bude len ôsma priamo volená hlava štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov bol prezident volený nepriamo.

 

Čo sa stane po voľbách

 

Ústavná rada oficiálne potvrdí výsledok volieb 10. mája. Meno nového francúzskeho prezidenta bude verejne vyhlásené deň nato.

V nedeľu 14. mája sa skončí mandát úradujúcej hlavy štátu Francoisa Hollanda. Zároveň je to najneskorší možný dátum na odovzdanie moci novozvolenému prezidentovi. Počas slávnostného ceremoniálu v Elyzejskom paláci dá svojmu nástupcovi odpaľovacie kódy k jadrovým zbraniam.

 

Keď sa novozvolený prezident ujme moci, vymenuje nového premiéra, ktorého poverí zostavením vlády. Jej zloženie sa zrejme zmení po júnových parlamentných voľbách.

 

Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie.

 

Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

 

Vzhľadom na viac ako jeden o pol roka trvajúci výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený po teroristickom útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, budú počas volieb platiť prísne bezpečnostné opatrenia. V uliciach bude hliadkovať približne 60.000 policajtov, žandárov, vojakov a v pohotovosti budú aj tajné služby.

 

Pozornosť sa upiera na volebnú účasť, ktorá by podľa prieskumov a analytikov mala byť tentoraz neobvykle nízka. Oproti iným štátom je ale vo Francúzsku účasť vysoká – pri voľbe prezidenta dosahuje priemerne 80 percent.

 

Dnešné voľby sú špecifické tým, že v nich nie je ani jeden kandidát najväčších a tradičných politických strán, teda pravicových Republikánov a ľavicovej Socialistickej strany. Emmanuel Macron si založil stranu Vpred! len vlani a Marine Le Penová stojí na čele ostrakizovaného Národného frontu (FN).

 

V prieskumoch verejnej mienky jasne vedie Emmanuel Macron. Podporu mu v prieskumoch opakovane vyjadrilo približne 60 percent oslovených voličov.

 

V sobotu už mohlo hlasovať 1,3 milióna francúzskych voličov v zámorí. V kanadskom Montreale sa pred volebnými miestnosťami tvorili dlhé rady.

 

Prvé odhady výsledkov volieb francúzske médiá zverejnia o 20.00 h. Do polnoci by už malo byť zrejmé, kto sa stane 25. francúzskym prezidentom. Konečný výsledok volieb definitívne potvrdí francúzska Ústavná rada 10. mája.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona