Francúzi si v primárkach vyberú ľavicového kandidáta na prezidenta

NETKY.SK • 22 Január 2017, 12:52 • 2 min
Francúzi si v primárkach vyberú ľavicového kandidáta na prezidenta

PARÍŽ/BRUSEL - Benoit Hamon, Arnaud Montebourg, Vincent Peillon, Manuel Valls, Sylvia Pinelová, Francois de Rugy a Jean-Luc Bennahmias.

slovakia

left justify in out

To sú mená siedmich uchádzačov ľavicových strán, ktorí sa dohodli, že v dnešných primárkach nechajú francúzskych voličov zo svojich radov vybrať prezidentského kandidáta.

 

Volebné miestnosti sa otvorili o 09.00 h ráno a zatvoria sa o 19.00 h večer. Hlasovať v nich môže každý Francúz starší ako 18 rokov, ktorý sa podpisom prihlási k deklarácii ľavicových a environmentálnych hodnôt a zaplatí jednoeurový organizačný poplatok.

 

Otázna je účasť, keďže k urnám sa možno nebude chcieť prísť prívržencom dvoch ľavicových kandidátov – Emmanuela Macrona a Jeana-Luca Mélenchona - ktorí sú síce ľavičiari, ale do primárkového súperenia sa nezapojili. Pri minulých primárkach ľavice v roku 2011 prišlo v prvom kole hlasovať viac ako dva a pol milióna ľudí. Aj vtedy sa o priazeň Francúzov uchádzal Manuel Valls a Arnaud Montebourg.

 

Spomedzi siedmich uchádzačov o prezidentskú kandidatúru nevytŕča nijaký jasný favorit. Najväčšiu šancu na postup do druhého kola majú dvaja kandidáti zo štvorice: Hamon, Montebourg, Peillon a Valls. Tých favorizujú aj divácke prieskumy vykonané po troch televíznych debatách uchádzačov. Všetci štyria sú členmi vládnej Socialistickej strany (PS) a bývalí ministri, Valls bol donedávna premiérom.

 

Na zorganizovaní primárok sa dohodla vládna PS a niekoľko menších strán vlani v júni. Súčasný ľavicový prezident Francois Hollande dlho váhal, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie, ale nakoniec to pre rekordne nízku popularitu vzdal. Odmietol povedať, či podporuje niektorého zo siedmich uchádzačov, ale v kuloároch zarezonovala informácia, že najbližšie má k populárnemu exministrovi hospodárstva Emmanuelovi Macronovi.

 

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách; prvé kolo 23. apríla a druhé 7. mája. Podľa prieskumov verejnej mienky na postup do druhého kola ašpiruje kandidát pravice Francois Fillon, líderka Národného frontu (FN) Marine Le Penová a bývalý člen vládnej PS Emmanuel Macron. Sondáže naopak neprajú kandidátovi socialistov, ktorý ešte len vzíde zo straníckych primárok.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona