Francúzi si tento rok bazén nenapustia, dôvodom je pretrvávajúce sucho na juhu krajiny

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 11:00 • 2 min
Francúzi si tento rok bazén nenapustia, dôvodom je pretrvávajúce sucho na juhu krajiny

TOULOUSE - Francúzska vláda oznámila, že v dôsledku pretrvávajúceho sucha od 10. mája zakáže predaj nadzemných bazénov v regióne Východné Pyreneje na juhu krajiny. Spolu so zákazom umývania áut, polievania trávnikov a záhrad a napúšťania bazénov ide o súčasť krízových opatrení na šetrenie vodou.

slovakia

left justify in out

Ak by si ľudia mohli kupovať bazény, "budú v pokušení ich naplniť, aj keď to nie je povolené", povedal pre televíznu stanicu RTL minister životného prostredia Christophe Béchu. "Ľudia si budú musieť zvyknúť na myšlienku, že globálne otepľovanie nás postihlo práve teraz," dodal.

 

Podľa regionálneho prefekta Rodriguea Furcyho veľkú časť južného Francúzska trápi najhoršie sucho od roku 1959. Zásoby vody sa vyčerpali už v minulom roku a po suchej zime sa nedoplnili. Vlani malo vážne problémy s dodávkou vody zhruba 1000 obcí a pre 400 obcí museli vodu dovážať v cisternách alebo fľašiach. Strata dodávok vody tento rok hrozí pre približne 2000 obcí, uviedol minister Béchu. Krízové opatrenia v zásobovaní vodou už preto platia pre štyri francúzske departementy. V zhruba 40 ďalších, čo predstavuje takmer polovicu krajiny, platí stupeň výstrahy.

 

Vo Francúzsku sa zhruba 58 percent vody spotrebuje v poľnohospodárstve, 26 percent tvorí pitná voda, 12 percent sa spotrebuje na chladenie reaktorov jadrových elektrární a štyri percentá idú pre priemysel. Z dôvodu nízkej hladiny vodných nádrží vlani v lete museli jadrové elektrárne znížiť produkciu elektriny, a ovplyvnilo to aj vodné elektrárne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies