Francúzi si robia kšefty už aj v Bruseli, europoslanci za stranu MoDem sú podozriví z vyplácania miezd fiktívnym zamestnancom

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 08:00 • 2 min
Francúzi si robia kšefty už aj v Bruseli, europoslanci za stranu MoDem sú podozriví z vyplácania miezd fiktívnym zamestnancom

BRUSEL - Z fiktívneho zamestnávania desiatky asistentov sú podozriví francúzski europoslanci za stranu MoDem.

slovakia

left justify in out

Tá sa v koalícii so stranou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona uchádza o hlasy voličov v nedeľňajšom prvom kole parlamentných volieb. Francúzsku justíciu o veci v stredu informoval jeden z bývalých asistentov francúzskeho europoslanca Jeana-Luca Bennahmiasa, informovali dnes tamojšie médiá.

 

Bývalý asistent, ktorý si prial zostať v anonymite, nahlásil v stredu na prokuratúre v Paríži, že 12 europoslancov za stranu MoDem v rokoch 2009-2014 nelegálne vyplácalo svojich asistentov. Svedok tvrdí, že im dávali plat asistenta europoslanca, ale v skutočnosti pracovali priamo pre stranu MoDem, čo je v rozpore s pravidlami Európskeho parlamentu (EP). Informovala o tom francúzska televízna a rozhlasová stanica France Info.

 

Bývalý asistent uviedol, že bol zamestnancom strany MoDem a v roku 2011 ho pridelili europoslancovi Bennahmiasovi, ktorý mu za to platil, ale reálne pre tohto europoslanca nerobil nijakú prácu. Dotknutí europoslanci aj ich niekdajší asistenti vinu odmietajú s tvrdením, že asistenti pracovali pre europoslancov len na čiastočný úväzok a reálne vykonávali danú prácu. Server France Info ale poukázal na to, že najmenej 12 zamestnancov MoDem spolupracovalo aj so straníckymi europoslancami.

 

Podozrenie z fiktívneho zamestnávania sa týka aj dvoch ministeriek v Macronovej vláde, ktoré boli v minulosti europoslankyňami. Konkrétne ide o ministerku obrany Sylvie Goulardovú a ministerku zahraničných vecí Marielle de Sarnezovú. Vyšetrovaniu v rovnakej veci momentálne čelia aj europoslanci za francúzsky Národný front (FN) vrátane straníckej šéfky Marine Le Penovej.

 

Sú podozriví z toho, že nezákonne vyplácali svojich poslaneckých asistentov, hoci vykonávali len činnosť v prospech svojej strany. EP odhaduje, že europoslanci za FN neprávom vyplatili svojim asistentom v ostatných piatich rokoch takmer päť miliónov eur.

 

Francois Bayrou, líder strany MoDem a silný spojenec Macrona ešte z čias predvolebnej kampane, je v súčasnosti ministrom spravodlivosti. Koalícia strany MoDem s Macronovou stranou Republika vpred! je adeptom na víťazstvo v nedeľňajšom prvom kole francúzskych parlamentných volieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona