Francúzi schválil kontroverznú reformu trhu práce

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 09:18 • 2 min
Francúzi schválil kontroverznú reformu trhu práce

PARÍŽ - Francúzske Národné zhromaždenie schválilo dnes kontroverznú reformu trhu práce.

slovakia

left justify in out

Nová legislatíva umožní spoločnostiam v čase krízy "prispôsobenie" pracovného času a miezd, informovala agentúra DPA. Okrem iného má zabrániť dlhodobému znižovaniu počtu pracovných miest. Na ochranu osôb s nízkymi príjmami sa budú môcť znižovať iba mzdy nad určitou hranicou, s čím však musí súhlasiť väčšina zástupcov zamestnancov. Zmeny čakajú zamestnancov aj v oblasti úprav týkajúcich sa ochrany zdravia a poistenia pre prípad nezamestnanosti.

Dôvodom reformy uskutočnenej socialistickou vládou je situácia na francúzskom trhu práce. Počet ľudí bez práce sa zvýšil už 22. mesiac v rade (dosahuje 10,8 percenta) a približuje sa k rekordu z roku 1997.

V utorok protestovali proti reforme trhu práce tisíce ľudí. Niektoré odborové zväzy sa obávajú "sociálnej regresie" a "podkopania práv zamestnancov".

Návrh zákona musí ešte schváliť druhá komora parlamentu, Senát. Na rozdiel od Národného zhromaždenia v nej socialisti nemajú väčšinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies