Francúzi sa spoja s Bundestagom, vytvoria spoločné zhromaždenie

NETKY.SK • 12 Marec 2019, 08:04 • 2 min
Francúzi sa spoja s Bundestagom, vytvoria spoločné zhromaždenie

PARÍŽ - Francúzske Národné zhromaždenie odsúhlasilo v pondelok vytvorenie nového spoločného zhromaždenia s nemeckým Spolkovým snemom (Bundestagom), ktoré by sa malo stretávať minimálne dvakrát do roka.

slovakia

left justify in out

Novovytvorené zhromaždenie by malo pozostávať z 50 členov oboch parlamentov a nadviazať na francúzsko-nemecké zmluvy o spolupráci - Elyzejskú zmluvu z roku 1963, a novú Aachenskú zmluvu, ktorú obe krajiny podpísali v januári tohto roka. Jeho úlohou bude aj monitorovať francúzsko-nemecké ministerské stretnutia a navrhovať spoločné uznesenia francúzskeho a nemeckého parlamentu.

 

Predseda francúzskeho Národného zhromaždenia Richard Ferrand privítal vytvorenie spoločného zhromaždenia, proti ktorému sa vyslovovali len poslanci z krajnej pravice či ľavice. "Vytvorenie takejto unikátnej parlamentnej inštitúcie je znakom intenzity nášho priateľstva," povedal po hlasovaní.

 

img

 

Proti zriadeniu inštitúcie sa zasadzoval napríklad líder francúzskej krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon, ktorý tvrdil, že Francúzsko má viac spoločné s juhom Európy než s Nemeckom a nie je v jeho záujme "znepokojovať svojich európskych partnerov" tým, že im podsunie myšlienku, že "je všetko riadené dvoma krajinami".

 

img

 

Vytvorenie spoločného zhromaždenia ešte musí odobriť Bundestag, ktorý sa ním má zaoberať pri hlasovaní o ratifikácii zmienenej Aachenskej zmluvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies