Francúzi sa obávajú vypuknutia teroristického útoku

NETKY.SK • 31 August 2020, 19:31 • 2 min
Francúzi sa obávajú vypuknutia teroristického útoku

PARÍŽ - Riziko teroristických útokov vo Francúzsku je naďalej extrémne vysoké, vyjadril sa počas dnešného dňa minister vnútra Gérald Darmanin.

slovakia

left justify in out

Viac ako 8 tisíc sympatizantov 

Šéf rezortu vnútra dodal, že na francúzskom zozname osôb s rizikom islamistickej radikalizácie je v súčasnosti 8132 ľudí. Všetky tieto osoby sú považované za potenciálnu bezpečnostnú hrozbu.

 

img

 

Riziko "zostáva v tejto krajine extrémne vysoké", povedal Darmanin počas návštevy vnútroštátnej bezpečnostnej služby DGSI.

 

"Riziko teroristických útokov sunnitského pôvodu je hlavnou hrozbou, ktorej naša krajina čelí," dodal minister.

 

Súd so spostredkovateľmi 

o dva dni by sa malo pred súd postaviť 14 ľudí obvinených z účasti na útokoch na redakciu týždenníka Charlie Hebdo z januára 2015. Všetci priami páchatelia zomreli počas útokov. Francúzsky protiteroristický prokurátor Jean-Francois Ricard uviedol, že pred súd sa postavia osoby, ktoré sa zúčastnili na "prípravách, logistike, financovaní a poskytnutí zbraní a iných materiálov" potrebných pre vykonanie útoku.

 

 

Súdny proces so 14 údajnými komplicmi džihádistických útokov na redakciu Charlie Hebdo a židovský supermarket sa začne v stredu.

 

Miera bezpečnosti

Útoky predznamenali vlnu islamistického násilia, ktoré si vo Francúzsku vyžiadalo 258 mŕtvych a vyvolalo diskusiu o bezpečnosti, ako aj o spolužití v multikultúrnej spoločnosti.

 

img

 

Dvaja bratia 

Streľbe, ktorú 7. januára 2015 spustili v redakcii týždenníka bratia Said a Chérif Kouachiovci, podľahlo 12 osôb. Týždenník Charlie Hebdo je svojím odtabuizovaným štýlom a provokatívnymi karikatúrami všeobecne považovaný za kontroverzný.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies