Francúzi potvrdili vyšetrovanie korupcie v kandidačných procesoch OH

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 12:19 • 2 min
Francúzi potvrdili vyšetrovanie korupcie v kandidačných procesoch OH

PARÍŽ - Francúzski vyšetrovatelia potvrdili rozšírenie vyšetrovania korupcie v atletike aj na udeľovanie práv organizovať olympijské hry v rokoch 2016 a 2020.

slovakia

left justify in out

"V tejto fáze si len všetko overujeme, nemôžeme predpovedať výsledok vyšetrovania," povedal v stredu Franck Charon, hovorca národnej kancelárie vyšetrovania ekonomickej trestnej činnosti v Paríži. Najbližšie OH 2016 a 2020 sa uskutočnia v brazílskom Riu de Janeiro, resp. japonskom Tokiu.


Ako prvý informoval v januári o rozšírení vyšetrovania britský denník The Guardian, no Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vtedy nepoznal žiadny dôkaz, ktorý by podporoval obvinenia z možného podplácania v kandidačných procesoch. MOV dodal, že je v úzkom spojení s Francúzmi, ktorí vyšetrujú korupciu a pranie peňazí v kauze zakrývania dopingu zo strany Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).


V januári The Guardian informoval, že sa dostal k uniknutým elektronickým správam syna bývalého šéfa IAAF Lamina Diacka ohľadom akýchsi balíčkov, ktoré mali byť doručené šiestim členom MOV počas kandidačného procesu OH 2016. Poštu doručil Papa Massata Diack v máji 2008 katarskej obchodnej exekutíve, hlavné mesto Dauha sa v tom čase uchádzalo o organizáciu OH 2016. Podľa The Guardian mali byť balíčky doručené šiestim členom MOV cez špeciálneho poradcu v Monaku a nebol ním nik iný ako samotný Lamine Diack. The Guardian nevie, či sa predmetná zásielka dostala k adresátom, mesiac od doručenia emailu sa Dauha nevošla do finálneho okruhu kandidátov na usporiadanie OH 2016.


Franck Charon nekomentoval správy The Guardian, ale uviedol, že vyšetrovatelia sa snažili zistiť, či niektorí ľudia už predbežne obvinení z korupcie v atletike sa dopustili priestupkov v kandidačných procesoch na olympijské hry.


Papa Massata Diack dostal od etickej komisie IAAF v januári doživotný dištanc za úplatkárstvo a spojenie s krytím dopingu ruských atlétov. Odvolal sa na Športový arbitrážny súd v Lausanne, Interpol sa ho snaží zatknúť a vypočuť vo Francúzsku. Jeho otca Lamina, ktorý stál na čele IAAF 16 rokov, obvinili francúzski vyšetrovatelia z obohatenia o jeden milión eur na úplatkoch výmenou za krytie dopingových prípadov, najmä ruských atlétov. V auguste znova nekandidoval na post prezidenta IAAF a v novembri rezignoval aj z pozície čestného člena MOV. V štruktúrach MOV pôsobil ako riadny funkcionár 15 rokov.

 

Možné pochybenie z jeho strany v kandidačnom procese OH 2020 citovala v správe komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) v súvislosti s vyšetrovaním korupcie v IAAF. Lamine Diack bol údajne pripravený predať svoj hlas za sponzorský dar IAAF vo výške piatich miliónov dolárov. Diack potom vraj odmietol podporiť Istanbul, pretože Turci odmietli zaplatiť a namiesto toho podporil platiace Tokio. Japonci vyhlásili, že obvinenia sú za "hranicou ich znalostí", zatiaľ čo Turci uviedli, že Diackova údajná požiadavka nebola príčinou neúspechu Istanbulu. Tokio vo finálovom kole vo voľbách v Buenos Aires 2013 zdolalo Istanbul 60:36.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies