Francúzi opäť štrajkujú a protestujú proti dôchodkovej reforme

NETKY.SK • 6 Apríl 2023, 15:15 • 2 min
Francúzi opäť štrajkujú a protestujú proti dôchodkovej reforme

PARÍŽ - Francúzi vo štvrtok opäť štrajkovali a vyšli do ulíc, aby protestovali proti reforme dôchodkového systému krajiny. Spravili tak deň po tom, čo opäť neuspeli rokovania vlády a odborov.

slovakia

left justify in out

Na parížskom letisku Charla de Gaulla zablokovalo asi 100 demonštrantov cestu vedúcu k jednému z terminálov. Narušili tak dopravu vozidiel v areáli, lety to však podľa prevádzkovateľa letiska neovplyvnilo. Za farebnými vlajkami a transparentmi odborov pochodovali ľudia aj v Marseille na pobreží Stredozemného mora, v Bordeaux na juhozápade Francúzska, v Lyone na juhovýchode i v iných mestách. V Nantes na západe krajiny sa k pochodu pridali aj traktory a proti demonštrantom tam musela zasiahnuť polícia slzotvorným plynom.

 

Podľa rozhlasovej stanice France Bleu použili bezpečnostné zložky slzotvorný plyn na rozhnanie demonštrantov aj v bretónskom meste Rennes. Polícia očakáva, že vo štvrtok by do ulíc po celom Francúzsku mohlo vyjsť 600.000 až 800.000 ľudí.

 

img

 

Doteraz najpočetnejšie protesty sa uskutočnili 7. marca, keď sa na nich zúčastnilo vyše 1,2 milióna ľudí. Štrajky nemali na služby v krajine tentoraz taký vplyv ako počas predchádzajúcich protestov. No pochody ľudí v mestách po celej krajine ukázali, že nespokojnosť s dôchodkovou reformou je stále silná. Napriek tomu ani predchádzajúcich desať kôl protestov, ktoré sa vo Francúzku konajú už od januára, neprinútilo vládu prezidenta Emmanuela Macrona, aby svoje zámery zmenila.

 

Mnohé protesty pritom prerástli v násilie najmä po tom, čo premiérka Élisabeth Bornová aktivovala článok francúzskej ústavy, ktorý umožnil presadiť reformu bez hlasovania v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu. Celé Francúzsko v súčasnosti čaká na rozhodnutie ústavného súdu o platnosti zákona, ktoré vynesú 14. apríla. Súd má právomoc zo zákona, ktorý okrem iného zvyšuje dôchodkový vek zo 62 na 64 rokov, vyškrtnúť niektoré časti alebo ho celý zrušiť. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies