Francúzi neplánujú zrušiť ME 2016, zaistia bezpečnosť

NETKY.SK • 16 November 2015, 13:22 • 2 min
Francúzi neplánujú zrušiť ME 2016, zaistia bezpečnosť

PARÍŽ - Záverečný turnaj budúcoročných futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku by sa mal napriek piatkovým teroristickým útokom v Paríži uskutočniť podľa plánu, tvrdí prezident organizačného výboru Jacques Lambert. Zrušenie blížiaceho sa šampionátu by údajne bolo vodou na mlyn teroristov.

slovakia

left justify in out

V piatok večer zahynulo v uliciach francúzskej metropoly najmenej 129 ľudí a ďalších 350 bolo zranených. Teroristi zaútočili na viacerých miestach vrátane národného štadióna Stade de France, kde sa má 10. júla 2016 uskutočniť finálový duel ME. Pri explózii pred štadiónom prišli o život štyri osoby, v tom čase sa v 80-tisícovom stánku odohrával medzišátny prípravný zápas medzi domácim Francúzskom a Nemeckom (2:0). Iný parížsky štadión Park princov, kde má domov miestny klub Paríž Saint-Germain, má tiež hostiť niekoľko stretnutí európskeho šampionátu.
 

"Kladenie otázok okolo zrušenia budúcoročných majstrovstiev Európy je vodou na mlyn teroristov. Prijmeme nevyhnutné opatrenia, aby sa šampionát uskutočnil v bezpečných podmienkach. Nepoviem vám, čo urobíme, pretože by sme tým upozornili nepriateľov. Bezpečnosť na štadiónoch funguje dobre, väčšie riziko hrozí v uliciach, pri spontánnych stretnutiach," povedal Lambert pre francúzsku vysielaciu stanicu RTL.

 

Organizačný výbor ME 2016 by sa mal v tomto týždni stretnúť s predstaviteľmi francúzskej vlády, polície a všetkých deviatich hostiteľských miest šampionátu, aby sa dohodli na tom, ako zvýšená hladina terorizmu ovplyvní záverečný turnaj v praxi. "Urobíme všetko, čo je potrebné na zaistenie bezpečnosti napriek všetkým rizikám. Každý je ostražitý a my ešte viac," uviedol prezident Francúzskej futbalovej federácie (FFF) Noël Le Graët.

 

Tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Joachim Löw tvrdí, že budúcoročné ME sa napriek teroru v Paríži musia uskutočniť vo Francúzku. Pri piatkových útokoch vo francúzskej metropole prišlo o život 129 ľudí.

 

"Nemá žiaden zmysel začať rokovať s inými krajinami o organizovaní EURO 2016. Som si istý, že šampionát sa uskutoční vo Francúzsku a organizátori urobia všetko pre to, aby bola počas zápasov zaručená maximálna bezpečnosť," citovala slová Löwa agentúra dpa.

 

Európska futbalová únia (UEFA), ktorej výkonný výbor sa má stretnúť v Paríži 10. decembra, po útokoch vyjadrila Francúzsku v stanovisku podporu a solidaritu. Žreb základných skupín záverečného turnaja ME je na programe 12. decembra o 18.00 h v Paríži. Dátum ani miesto konania žrebu sa nebude meniť, čo agentúre SITA v pondelok predpoludním potvrdilo mediálne oddelenie UEFA. Záverečný turnaj ME 2016 sa uskutoční na desiatich rôznych štadiónoch od 10. júna do 10. júla. Na podujatie sa kvalifikovalo po prvý raz v histórii aj Slovensko. Informácie pochádzajú z portálu insidethegames.biz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona