Francúzi nechcú zásah proti Sýrii

NETKY.SK • 7 September 2013, 14:17 • 2 min
 Francúzi nechcú zásah proti Sýrii

PARÍŽ - Francúzsko je pritom jedinou veľkou krajinou, ktorá podporuje zámer USA zasiahnuť voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

slovakia

left justify in out

Viac ako dve tretiny Francúzov odmietajú ozbrojený útok na Sýriu,. Vyplýva to z augustového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v sobotu zverejnil francúzsky denník Le Figaro. Prieskum na vzorke takmer tisíc ľudí odhalil, že 68 percent respondentov nechce zásah francúzskych síl v blízkovýchodnej krajine a 64 percent odmieta vojenský útok ako taký. Ide o takmer desaťpercentný nárast v porovnaní s prieskumom, ktorého výsledky zverejnili koncom augusta. Vtedy bolo proti akejkoľvek akcii iba 45 percent Francúzov. Francúzsko je pritom jedinou veľkou krajinou, ktorá podporuje zámer USA zasiahnuť voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada obviňovaného Američanmi z použitia chemických zbraní pred dvoma týždňami pri Damasku.

Francúzsky prezident Francois Hollande ešte v utorok vyzval členské krajiny EÚ na zjednotenie sa v názore na krízu v Sýriu a na potrestanie chemického útoku. Podľa neho je totiž v hre "svetová bezpečnosť". V rámci tohtotýždňového summitu krajín G20 v ruskom Petrohrade sa však krajiny nedohodli na spoločnom postoji k sýrskej kríze a čaká sa na správu inšpektorov OSN. Tí sa zo Sýrie vrátili pred týždňom, kde vyšetrovali inkriminovaný útok.

Americký prezident Barack Obama potvrdil zámer zakročiť proti al-Asadovmu režimu v reakcii na chemický útok z 21. augusta, za ktorý je podľa USA, Francúzska a NATO zodpovedný. O zásahu však nechá najskôr hlasovať Kongres. Podobné hlasovanie v Británii sa však minulý týždeň skončilo fiaskom, keď parlament odmietol dať vláde premiéra Davida Camerona mandát na intervenciu. Prípadnému útoku bez súhlasu OSN odmietli vyjadriť podporu aj Nemci, Taliani či Poliaci. Akýkoľvek zásah jednoznačne odmietajú Rusko, Čína a Irán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies