Francúzi kritizujú Brusel, za neinformovanosť o radikalizácii Abdeslama

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 16:08 • 2 min
Francúzi kritizujú Brusel, za neinformovanosť o radikalizácii Abdeslama

BRUSEL - Francúzske úrady vinia belgické spravodajské služby z toho, že ich včas neinformovali o radikalizácii Salaha Abdeslama - jediného žijúceho člena kománd, ktoré vlani v novembri útočili v Paríži.

slovakia

left justify in out

Údaje o Abdeslamovom príklone k džihádistickej skupine neboli podľa Paríža načas zaslané do európskej databázy zradikalizovaných osôb. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF.

Francúzski policajti v dôsledku pomalého postupu belgických úradov nedisponovali dôležitými informáciami týkajúcimi sa Abdeslama. Tak sa stalo, že hoci Abdeslama v noci po teroristických útokoch v Paríži zadržali počas rutinnej cestnej kontroly, zakrátko ho opäť prepustili.

 

Na túto skutočnosť v nedeľu upozornil francúzsky socialistický poslanec Sébastien Pietrasanta, spravodajca francúzskej parlamentnej komisie, ktorá vyšetruje pozadie útokov z 13. novembra v Paríži.

Francúzsko tvrdí, že vinou belgických spravodajských služieb, ktoré včas neinformovali svojich francúzskych kolegov, sa Abdeslam mohol bez problémov vrátiť do Belgicka a štyri mesiace sa ukrývať pred políciou.

 

Len niekoľko hodín po parížskych útokoch z 13. novembra, francúzska policajná hliadka zadržala v blízkosti francúzsko-belgickej hranice auto, v ktorom sa viezol Salah Abdeslam s ďalšími dvoma mužmi. Abdeslam sa preukázal vlastnými dokladmi totožnosti a na polhodinu bol aj zadržaný, a to kvôli priestupkom z minulosti zaznamenaným v schengenskom informačnom systéme. Následne ho však prepustili na slobodu. Belgická strana totiž jeho meno nezapísala do európskej databázy zradikalizovaných osôb, hoci vedela, že je členom džihádistického hnutia.

 

Belgičania zareagovali oneskorene, až hodinu potom, ako francúzska hliadka Abdeslama prepustila. Belgické orgány vtedy informovali svojich francúzskych kolegov o jeho radikalizácii.

Abdeslam bol zatknutý 18. marca v belgickej metropole a následne prevezený do Francúzska. Nachádza sa v izolovanej a prísne kontrolovanej cele vo väzení Fleury-Merogis na predmestí Paríža.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies