Francúzi a celý svet s nimi si dnes nalejú nové beaujolais

NETKY.SK • 19 November 2015, 13:08 • 2 min
Francúzi a celý svet s nimi si dnes nalejú nové beaujolais

PARÍŽ - Vo Francúzsku i v mnohých ďalších krajinách sveta sa dnes - tak ako každý rok v tretí novembrový štvrtok - uskutočnia oslavy nového beaujolais, teda mladého vína, ktoré je pomenované po oblasti na východe Francúzska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako napísal denník Le Figaro, aj keď vinári sľubujú tento rok výnimočne lahodné víno, superlatívy sotva zatienia krízu, ktorou prechádza vinárstvo, ale najmä nie atentáty, ktoré sa odohrali minulý piatok v Paríži - okrem iného aj na terasách reštaurácií a kaviarní, kde by sa dnes beaujolais určite nalievalo.

 

Podľa Le Figaro s výnimkou večerného podujatia v Lyone by sa všetky akcie spojené s vítaním beaujolais mali konať. Uskutoční sa dokonca aj naplánovaná propagačná jazda dvoch Citroënov 2 CV ulicami Paríža, lebo práve ňou chcú vinári dať najavo, že teraz im viac ako kedykoľvek predtým záleží na beaujolais ako jednom zo symbolov francúzskej kultúry, vysvetľuje webová stránka Inter-Beaujolais.

 

Pokiaľ ide o zahraničie, prvé fľaše sa otvárali dnes už tradične v Japonsku, ktoré patrí k významným konzumentom tohto vína - i keď aj tam vinári zaznamenali pokles záujmu o beaujolais, podobne ako v USA.

 

Znalec mladých vín Georges Duboeuf pre Le Figaro uviedol, že ročník 2009 považoval za najlepšie beaujolais svojho života. Teraz však hovorí, že ročník 2015 je ešte lepší. Vysvetlil, že jar bola daždivá a leto veľmi slnečné. Pripomenul, že oblasť v povodí rieky Rhôna bola toto leto najteplejšou vo Francúzsku. "Toto je historický ročník," zdôraznil.

 

Mladé beaujolais sa vo Francúzsku smie konzumovať až od polnoci tretieho novembrového štvrtka - existuje na to zákon. Pre Francúzov je uvedenie nového beaujolais na trh vždy príležitosťou na stretnutia s priateľmi, sprevádzané tradičnými pokrikmi "Le Beaujolais nouveau est arrivé", ochutnávaním mladého vína, ku ktorému sa tradične podávajú údeniny či syry. Tento rok sa možno časť tradičných podujatí kvôli atentátom v Paríži a obavám o bezpečnosť neuskutoční alebo účasť bude nižšia ako obvykle, ale podľa mnohých komentátorov bude dôležité, ak Francúzi dnes večer dokážu vyslať svetu signál, že sa napriek všetkému nevzdávajú toho, čo je pre nich typické - hrdosti na tradičné hodnoty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona