Francúza v pozadí útokov v Paríži a Bruseli zaradili v USA na čiernu listinu

NETKY.SK • 23 November 2016, 09:21 • 2 min
Francúza v pozadí útokov v Paríži a Bruseli zaradili v USA na čiernu listinu

WASHINGTON - Spojené štáty zapísali na svoj zoznam medzinárodných teroristov aj francúzskeho občana marockého pôvodu, ktorého podozrievajú z plánovania atentátov v Paríži a Bruseli, aj keď jeho meno nefiguruje vo francúzskom vyšetrovaní útokov z 13. novembra 2015.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala agentúra AP, Spojené štáty zaradili na tzv. čiernu listinu Abdelilaha Himicha, prezývaného aj Legionár Abdel či abú Sulajmán Faransí. Himich sa narodil v roku 1989 v Maroku, vyrastal však v obci Lunel neďaleko Montpellieru na juhu Francúzska. Montpellier je francúzskej polícii známy ako mesto, odkiaľ v roku 2013 odišlo približne 20 mladých ľudí bojovať do Sýrie.

 

Zaradenie tej-ktorej osoby na americký zoznam medzinárodných teroristov znamená uvalenie série sankcií. Himich podľa Washingtonu v roku 2014 odišiel do Sýrie, kde sa pridal k organizácii Islamský štát (IS). Rok nato založil "bunku európskych bojovníkov - liaheň páchateľov teroristických útokov v Iraku, Sýrii a iných krajinách". Podľa amerického rezortu diplomacie mohla mať Himichova bunka istý čas až do 300 členov.

 

Francúzske Centrum pre analýzu terorizmu (CAT) a ďalší, nemenovaný zdroj podľa denníka Le Figaro uviedli, že Abdelilah Himich slúžil vo francúzskej Cudzineckej légii, pričom bol na dva roky vyslaný do Afganistanu. Podľa CAT jeho prax v ozbrojených silách i znalosť Francúzska "vysvetľujú jeho rýchly postup v hierarchii IS".

 

Le Figaro dnes napísal, že americké úrady naznačujú dokonca aj to, že Himich mohol zohrávať významnú rolu pri plánovaní útokov v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis, ktoré sa odohrali vlani 13. novembra a vyžiadali si 130 obetí na životoch, ako aj pri útokoch v Bruseli z 22. marca tohto roku s 32 obeťami. K obom sériám útokov sa prihlásil džihádistický IS.

 

V komuniké amerického ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že Himich sa podľa informácií rezortu "podieľal na plánovaní atentátov". Bližšie informácie o Himichových aktivitách ministerstvo neuviedlo. Podľa správy zverejnenej webom ProPublica americké tajné služby Himicha identifikovali ako riadiaci článok atentátov. Tento zdroj tiež uviedol, že Himich sa skrýva v severosýrskom meste al-Báb.

 

Okrem Himicha Spojené štáty na svoj zoznam medzinárodných teroristov zaradili aj ďalších dvoch predstaviteľov IS: Abdalláha Ahmada Mašhadáního a Básila Hasana.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies