Francúz Vincent Peillon ohlásil kandidatúru na post lídra socialistov

NETKY.SK • 14 December 2016, 08:43 • 2 min
Francúz Vincent Peillon ohlásil kandidatúru na post lídra socialistov

PARÍŽ - Bývalý francúzsky minister školstva Vincent Peillon oznámil, že bude kandidovať na post predsedu svojej Socialistickej strany (PS), kde už získal kľúčovú podporu členov ľavicového krídla.

slovakia

left justify in out

Poslanec Európskeho parlamentu Peillon (56) oznámil svoj zámer už v nedeľu. Hodlá tak ísť v šľapajach francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a kandidovať za PS aj v prezidentských voľbách na budúci rok v apríli.

 

Podľa denníka Le Figaro v pondelok vyjadrila Peillonovi svoju podporu i starostka Paríža Anne Hidalgová. Peillon bude v januárových primárkach socialistov čeliť expremiérovi Manuelovi Vallsovi, ktorý odstúpil 6. decembra.

 

Peillon, ktorého matka je židovka, v rozhovore pre denník Le Monde obraňoval Hollanda pred jeho kritikmi a prisľúbil, že bude v prípade svojho zvolenia za hlavu štátu pokračovať v jeho politike, uviedla dnes agentúra JTA.

 

Hollande, čeliaci vyše roka rekordne nízkej obľúbenosti, už začiatkom mesiaca potvrdil, že sa nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie. Dodal, že iní "sa lepšie hodia" do čela socialistov na to, aby zvíťazili vo voľbách.

 

Prieskumy verejnej mienky zo začiatku mesiaca naznačujú, že kandidát konzervatívnej pravice Francois Fillon by so ziskom 65 percent hlasov porazil v druhom kole volieb líderku Národného frontu (FN) Marine Le Penovú.

 

V prvom kole prezidentských volieb by ani jeden z kandidátov socialistov neskončil lepšie než na piatom mieste. Tretí by v prvom kole bol nezávislý kandidát Emmanuel Macron, bývalý Hollandov minister hospodárstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies