Francois Hollande vyzval na zastavenie násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 09:06 • 2 min
Francois Hollande vyzval na zastavenie násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril vo štvrtok znepokojenie v súvislosti so zhoršujúcou sa krízou v Izraeli a pásme Gazy. Vyzval obe strany konfliktu na zastavenie eskalácie násilia a zaistenie bezpečnosti civilistov.

slovakia

left justify in out

"Prezident Hollande vyjadril znepokojenie zo situácie v Gaze a ľútosť nad tým, že súčasné vojenské operácie pripravili o život mnoho Palestínčanov," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia úradu francúzskeho prezidenta po jeho telefonáte s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

 

"Bezpečnosť civilnej populácie musí byť zaistená a eskalácia sa musí skončiť. Je potrebné urobiť všetko pre obnovenie prímeria z roku 2012," uvádza sa vo vyhlásení.

 

Izraelská vojenská operácia v pásme Gazy sa začala v noci na utorok. Vzdušné a námorné sily zasiahli už viac ako 860 cieľov, z toho okolo 150 domov. Podľa palestínskych záchranárov si izraelské údery v Gaze vyžiadali vyše 80 mŕtvych. Okolo 400 zranených, prevažne civilistov, previezli do nemocníc.

 

Militanti z pásma Gazy od utorka odpálili na Izrael - prevažne na južnú, ale aj strednú časť krajiny - už viac ako 350 rakiet. Minimálne 70 z nich zachytila protiraketová obrana, ktorá v tomto smere zaznamenala takmer 90-percentnú úspešnosť. Izrael zatiaľ na svojom území nehlásil obete na životoch ani vážnejšie zranenia. Deväť ľudí utrpelo ľahké zranenia, keď bežali do krytov, 59 osôb utrpelo šok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies