Francois Hollande oslávi 14. júl ako prezident a poskytne rozhovor

NETKY.SK • 12 Júl 2012, 06:22 • 2 min
Francois Hollande oslávi 14. júl ako prezident a poskytne rozhovor

Francois Hollande oslávi 14. júl ako prezident a poskytne rozhovor - Politika Francúzsky prezident Francois Hollande sa 14.

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky prezident Francois Hollande sa 14. júla, počas štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily, zúčastní v Paríži na tradičnej vojenskej prehliadke na Elyzejských poliach. V roku 2012 sa uskutoční na tému: "Armády v službe národa a mieru vo svete: včera, dnes a zajtra".
      Prezident Hollande nadviaže na televízne interview, ktoré francúzski prezidenti od čias Francoisa Mitterranda pravidelne poskytovali francúzskym televíznym staniciam až po Nicolasa Sarkozy. Hollandov predchodca vo funkcii rozhovor pre televízie 14. júla neposkytoval.
      Ani Hollande nezorganizuje záhradnú party pri prezidentskom paláci, ktorú v roku 2010 pre ekonomickú krízu zrušil exprezident Sarkozy.
      Osobitná pocta sa v roku 2012 dostala francúzskemu práporu, ktorý slúžil v Mierových silách OSN v Libanone (UNIFIL), a pôjde na čele sprievodu. Podobnú poctu si vyslúžili aj ďalšie jednotky, ktoré pôsobili v zahraničných operáciách, najmä v Afganistane. Francúzsko tých chce ukázať, akú úlohu prikladá Organizácii Spojených národov (OSN) pri riešení kríz vo svete.
      Podľa dostupných informácií sa na vojenskej prehliadke má zúčastniť 4950 mužov a žien troch francúzskych armád, ďalej jednotky spadajúce pod ministerstvo vnútra, okrem nich diváci na Elyzejských poliach uvidia 241 koní, 450 bojových vozidiel, 66 lietadiel vrátane dvoch britských strojov a 32 vrtuľníkov. Prvýkrát nad Elyzejskými poľami preletí aj bezpilotné lietadlo z jednotky protivzdušnej obrany.
      Po vojenskej prehliadke sa hlava krajiny a vrchný veliteľ ozbrojených síl stretne s vojakmi zranenými v operáciách a rodinami vojakov, ktorí v zahraničných misiách zomreli.
      Súčasný francúzsky prezident sa rozhodol obnoviť tradičný televízny rozhovor a interview poskytne televíznym staniciam TF1 a Antenne 2.
      Popoludní má prezident Hollande odcestovať z Paríža do Brestu, kde sa zúčastní na 20. Medzinárodnom námornom sviatku "Tonnerres de Brest " (Dunenie v Breste). Každé štyri roky ho organizuje mesto Brest, zúčastňujú sa na ňom plavidlá z európskych krajín. Prezident Hollande sa má stretnúť najmä s mladými ľuďmi z viacerých európskych štátov a s morskými záchranármi.
      V čase od 15.00 do 19.00 h majú byť záhrady Elyzejského paláca otvorené pre verejnosť.
      Francois Hollande sa 13. júla, v predvečer štátneho sviatku krajiny, stretne na výročnej recepcii na ministerstve obrany. Jeho predchodca Sarkozy sa na nej zúčastnil len v roku 2007, ostatní prezidenti na ňu prichádzali pravidelne pred štátnym sviatkom 14. júla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies