Francis Ford Coppola vydá poznámky k filmu Krstný otec

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 15:47 • 2 min
Francis Ford Coppola vydá poznámky k filmu Krstný otec

BRATISLAVA - Americký režisér, scenárista a producent Francis Ford Coppola vydá reprodukciu poznámok, ktoré napísal priamo do románu Krstný otec počas príprav jeho rovnomennej adaptácie z roku 1972. Novinka ponesie názov The Godfather Notebook a na 720 stranách ponúkne produkčné zápisky a myšlienky filmára k príbehu z dielne Maria Puza. Publikáciu doplnia doteraz nezverejnené fotografie zo zákulisia filmu a úvodné slovo od Coppolu.

slovakia

left justify in out

"Tieto poznámky boli mojou súkromnou referenciou k filmu Krstný otec, a po mnohých rokoch som nadšený, že sa o ne môžem podeliť s tými, čo majú záujem. Je to kľúč k pochopeniu toho, čo viedlo k nakrúteniu filmu podľa románu Maria Puza," uviedol Coppola vo vyhlásení. Novinku vydajú v dvoch variantoch. Kým deluxe verziu, ktorá bude vernou reprodukciou pôvodných poznámok, budú ponúkať za 250 amerických dolárov (v prepočte 224 eur), bežné vydanie bude stáť 50 dolárov (približne 45 eur). Publikácia sa dostane do predaja v USA v novembri.


Z románu Krstný otec sa dodnes predalo viac ako 20 miliónov kópií. Za scenár k jeho filmovej adaptácii si Coppola spolu s Puzom odniesli Oscara. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal aj Marlon Brando za stvárnenie titulnej úlohy a producent Albert S. Ruddy v kategórii Najlepší film. Pokračovanie filmu z roku 1974 ocenili šiestimi Oscarmi a tretiu časť siedmimi nomináciami na túto cenu. Okrem spomínaného Branda si v trojdielnej dráme zahrali aj Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Robert De Niro, Diane Keaton, Andy Garcia a ďalší.


Francis Ford Coppola má na konte zatiaľ päť Oscarov. Prvého získal v roku 1971 za scenár vojnovej drámy Generál Patton (1970), zvyšné mu vyniesli spomínané filmy Krstný otec a Krstný otec II, za ktorý ocenenie získal ako režisér, scenárista i producent. Medzi jeho ďalšie snímky patria Divotvorný hrniec (1968), Dnešná apokalypsa (1979), Cotton Club (1984), Krstný otec III (1990), Dracula (1992), Jack (1996) či Čarodejník (1997).

 

V roku 2010 si prevzal od americkej Akadémie filmových umení a vied Irving G. Thalberg Memorial Award za celoživotné dielo v oblasti filmovej produkcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies