Frakcie Európskeho parlamentu zverejnili svojich kandidátov na post predsedu

NETKY.SK • 12 December 2016, 19:48 • 2 min
Frakcie Európskeho parlamentu zverejnili svojich kandidátov na post predsedu

ŠTRASBURG - Mená štyroch uchádzačov o post predsedu Európskeho parlamentu (EP) zverejnili dnes v Štrasburgu členovia frakcie Európskej ľudovej strany. Spomedzi štvorice Alain Lamassoure (Francúzsko), Mairead McGuinnessová (Írsko), Alojz Peterle (Slovinsko) a Antonio Tajani (Taliansko) vzíde v utorok večer kandidát ľudovcov za nástupcu Martina Schulza.

slovakia

left justify in out

V kruhoch europoslancov sú za favoritov považovaní doterajšia írska podpredsedníčka EP a jej taliansky kolega, blízky Berlusconiho spolupracovník.

 

Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov odmieta (S&D) napriek vzájomnej dohode, že by ľudovci mali popri postoch predsedu Európskej rady (Donald Tusk) a predsedu Európskej komisie (Jean-Claude Juncker) obsadiť aj funkciu predsedu Európskeho parlamentu, preto za nástupcu Martina Schulza nominovala svojho kandidáta, ktorým je Gianni Pittella z Talianska.

 

Európski konzervatívci a reformisti (ERC) chcú vyslať do súboja Helgu Stevensovú z Belgicka. Európska zjednotená ľavica (GUE/NGL) ponúkne ako kandidátku Eleonoru Forzenovú z Talianska. Medzi kandidátmi sa zrejme objaví aj šéf Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt z Belgicka, na oficiálne potvrdenie jeho nominácie sa ešte čaká.

 

Údajne chcela svojho kandidáta vyslať do súboja aj ultrapravicová frakcia Európa národov a slobody (ENF), jeho meno však zatiaľ nezverejnili, aj keď je uzávierka kandidatúr dnes večer.

V prípade, že by sa frakcie majoritne nedohodli na budúcom predsedovi EP, môže sa ním stať aj niekto z ďalších europoslancov, ktorý dokáže za sebou zjednotiť proeurópske sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona