Fragmenty z miesta havárie letu MH17 na Ukrajine môžu pochádzať zo systému BUK

NETKY.SK • 11 August 2015, 14:59 • 2 min
Fragmenty z miesta havárie letu MH17 na Ukrajine môžu pochádzať zo systému BUK

AMSTERDAM - Niektoré z trosiek nájdených na mieste havárie letu MH17 zostreleného na Ukrajine v roku 2014 môžu pochádzať z raketového systému BUK ruskej výroby, uviedli dnes holandskí prokurátori zo spoločného medzinárodného trestného vyšetrovania tejto havárie.

slovakia

left justify in out

Let MH17 havaroval v júli 2014 nad územím, ktoré bolo pod kontrolou proruských povstalcov. Pri páde stroja zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, väčšina boli holandskí občania.

 

Podľa agentúry AP prokurátori uviedli, že úlomky "vyvolávajú mimoriadny záujem v rámci trestného vyšetrovania, keďže môžu poskytnúť viac informácií o tom, kto bol zapletený do zrútenia letu MH17".

 

Hoci prokurátori predtým tvrdili, že lietadlo pravdepodobne zasiahla raketa, nikdy neodhalili, že majú k dispozícii možné časti rakety. Podľa nich však z doterajších poznatkov nemožno vyvodiť záver, "že existuje príčinná súvislosť medzi objavenými úlomkami a pádom letu MH17".

 

Prokurátori teraz požiadajú o pomoc vojenských a forenzných expertov, ktorí budú skúmať podozrivé úlomky rakety, uviedol hovorca prokuratúry Wim de Bruin. Podrobnosti o úlomkoch odmietol poskytnúť.

 

Podľa AP boli úlomky objavené počas jedného z výjazdov holandského tímu na miesto nešťastia v rámci vyzdvihnutia tiel obetí, ich osobných vecí a trosiek boeingu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies