Fox: Účet za brexit bude známy až v rámci finálnej dohody s EÚ

NETKY.SK • 22 Október 2017, 15:21 • 2 min
Fox: Účet za brexit bude známy až v rámci finálnej dohody s EÚ

LONDÝN - Britská vláda bude môcť definitívne stanoviť konečnú výšku finančných záväzkov voči Európskej únii (EÚ) až po dokončení rokovaní o brexite, uviedol britský minister obchodu Liam Fox. Tiež varoval európskych lídrov, aby neverili, že Londýn "blufuje", keď hovorí o prípadnom odchode bez dohody.

slovakia

left justify in out

Fox v nedeľu v rozhovore pre televíziu ITV povedal, že nepozná účet za brexit. Podľa neho je totiž jasné, že konečné číslo bude známe až ako súčasť finálnej dohody o brexite. "Okrem zveličovania okolo rozvodového účtu v skutočnosti v rozsiahlej miere spolupracujeme," povedal Fox na margo rokovaní.

 

Naopak, podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona aj po poslednom summite Európskej únie (EÚ) zostávajú názory Bruselu a Londýna výrazne rozdielne v oblasti toho, koľko má Británia po brexite zaplatiť. Pritom sa lídri štátov a vlád chceli v rokovaniach posunúť už do druhej fázy o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou. EÚ však chce najprv vyjasniť finančné otázky.

 

Fox tiež varoval, že Briti to myslia vážne s prípravou na možnosť brexitu bez dohody. Obchodovanie podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) totiž podľa neho nie je žiadnym hororovým scenárom. Dodal však, že uprednostňuje dohodu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies