Fotografie Filipa Kuliseva zabodovali aj u ruského prezidenta

NETKY.SK • 12 Október 2013, 15:48 • 2 min
Fotografie Filipa Kuliseva zabodovali aj u ruského prezidenta

BRATISLAVA - Knihy s fotografiami Filipa Kuliseva sú súčasťou aj iných spoločenských akcií.

slovakia

left justify in out

Počas nedávnych politických rokovaní ruského prezidenta Vladimíra Putina a monackého kniežaťa Alberta II. bolo prítomné aj Slovensko. Albert II. je známy ochranca prírody a biodiverzity po celom svete a pred rozhovormi o mierovom využití Arktídy a Antarktídy daroval Putinovi knihu s fotografiami Slováka Filipa Kuliseva. Ide o špeciálnu, ručne šitú knihu fotografií v drevenej kazete, viazanú v koži so stranami pozlátenými 24 karátovým zlatom.

Obaja štátnici si Kulisevove fotografie prezerali počas debaty o zachovaní arktickej prírody a boli s nimi veľmi spokojní. "Som poctený, že si knieža Albert II. ako dar pri rokovaní s predstaviteľom jednej zo svetových veľmocí zvolil moje dielo. Verím, že fotografie z polárnych oblastí aspoň troškou pomôžu zachovať ich nádheru aj do budúcnosti," uviedol pre TASR slovenský fotograf.

Knihy s fotografiami Filipa Kuliseva sú súčasťou aj iných spoločenských akcií. V rámci výročných cien Nadácie kniežaťa Alberta II. ich získali ako špeciálne ocenenie dve výnimočné francúzske osobnosti. Režisér dokumentárnych filmov Luc Jacquet dostal v roku 2006 Oscara za film Putovanie tučniakov a botanik Francis Hallé je významným svetovým expertom na tropické pralesy a ich flóru. "Tieto ocenenia sú najmä za ochranu prírody, za podporu zachovania biodiverzity. O to sa usilujem aj svojimi dielami. Preto ma teší, že som sa stal súčasťou prestížneho oceňovania Nadácie kniežaťa Alberta II.", zdôraznil Filip Kulisev pri príležitosti ukončenia jeho výstavy "The Wonders of Amazing Planet" v Galerie des Pęcheurs v Monaku. V kniežatstve vystavoval ako jediný umelec na svete už po druhý raz, čo je výsledkom spolupráce s Nadáciou kniežaťa Alberta II., ktorá sa zameriava na ochranu prírody. Kulisevove diela sú súčasťou zbierok aj ďalších významných osobností, má ich slovenská hlava štátu Ivan Gašparovič alebo bývalá šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová. Má ich aj držiteľ Oscarov, skladateľ Hans Zimmer, či viacnásobný víťaz cien Grammy herec Will Smith.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona