Fotografie českých pamiatok UNESCO spoznajú cestujúci na bratislavskom letisku

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 16:35 • 2 min
Fotografie českých pamiatok UNESCO spoznajú cestujúci na bratislavskom letisku

BRATISLAVA – Fotografie najvýznamnejších českých pamiatok zdobia verejnú časť príletovej haly Letiska M. R. Štefánika v Bratislave. Potvrdzuje to názov výstavy UNESCO Česká republika, ktorej autorom je renomovaný fotograf Libor Sváček.

slovakia

left justify in out

"Česko je malá krajina, ale bohatá na pamiatky. Na výstave je časť z nich, výber z rovnomennej knihy, ktorá okrem už zapísaných pamiatok obsahuje aj kandidátov na zápis i nehmotné kultúrne dedičstvo," povedala na dnešnom otvorení výstavy Nora Gill, riaditeľka CzechTourism Slovensko, ktoré je spoluorganizátorom výstavy.

 

Takmer 50 farebných záberov na paneloch predstavuje Pražský hrad s Karlovým mostom, Chrám sv. Víta, barokovú Vrtbovskú záhradu, Valdštejnský palác a Radničnú vežu v hlavnom meste ČR. Návštevník spozná Baziliku sv. Prokopa a interiér synagógy v židovskej štvrti Třebíča, zámocké záhrady v Kroměříži a Telči, renesančný zámok so sgrafitovou výzdobou v Litomyšli, pohľady na Český Krumlov, Lednicko–valtický areál či obec Holašovice.

 

"Rád fotím architektúru historických pamiatok a prírodu. Snažím sa ich zachytiť farebne v rôznom ročnom a dennom období a trošičku pestrejšie ako kolegovia. Mám za sebou sériu 14 kníh, ktoré vykresľujú krásy Českej republiky," povedal autor, ktorý ako fotografický samouk robí prednášky o fotografii. Pre TASR uviedol, že dostal ponuku z pražskej FAMU, ale ju odmietol, pretože by ho táto práca časovo obmedzovala v tvorbe.

 

Libor Sváček (1967) absolvoval v rodnom Českom Krumlove gymnázium (1985) a potom v Prahe vyštudoval anorganickú chémiu na Vysokej škole chemicko-technologickej (1991). O rok neskôr fotografického koníčka vymenil za profesiu, založil vlastné štúdio Expho a odvtedy sa profesionálne venuje fotografii. Lákajú ho najmä extrémne podmienky a technicky náročná tvorba, aj preto sa od začiatku venuje i leteckej fotografii. Okrem vlastných kníh jeho fotografie sú v ďalších reprezentatívnych publikáciách, rôznych turistických sprievodcoch, kalendároch, propagačných materiáloch. Dokumentuje tiež významné kultúrno-spoločenské udalosti miestneho i medzinárodného významu, hudobné festivaly a iné podujatia.

 

Výstava prišla z Viedne, v Bratislave bude do 31. marca a potom ju uvidia v Berlíne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona