Fotograf Malijevský vystavuje v bratislavskom SEDF obrazové symboly

NETKY.SK • 17 Február 2013, 19:07 • 2 min
Fotograf Malijevský vystavuje v bratislavskom SEDF obrazové symboly

Pod názvom Tmavé štvorce je v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave výstava z tvorby českého autora Igora Malijevského.

slovakia

left justify in out

"Ako napovedá názov expozície, väčšina fotografií je štvorcového formátu. Nafotil ich na cestách po rôznych krajinách a sú to jeho symboly, ktoré sú v tvorbe veľmi dôležité. Fotografiami dáva divákovi priestor, aby si našiel svoje symboly," povedala v utorok (29. 1.) na vernisáži Michaela Bosáková zo SEDF.

Byt, Brána, Alenka, Houpačka, Okno do dvora, Železniční most, Kočky, Oči, Kruh, Zpověď, Na cestě, Hodiny, Žena, Dotyk, Most, Soudička či cyklus Čekání nafotil v rodnej Prahe a iných českých mestách, ale i v Paríži, Berlíne, New Yorku, Lisabone, Sofii a inde. Sú to aj vtipné a poetické čiernobiele momentky, v ktorých využíva tieň, tmavšie plochy i neostrosť objektívu. Podľa Bosákovej sú medzi nimi i zábery meditatívneho rázu.

"V Česku som nevystavoval osem rokov, nie je tam o moje fotografie záujem. Vlani som mal výstavu na fotografickom festivale v americkom Houstone, kde som sa stretol s pánom Macekom z vášho SEDF a on prejavil záujem o túto expozíciu," pre TASR zdôvodnil svoju slovenskú výstavnú premiéru 42-ročný Malijevský, ktorý píše aj poéziu. Potvrdil to aj na vernisáži, kde za gitarového sprievodu recitoval vlastnú Modlitbu ku svätej Lucii. Napísal ju preto, že sv. Lucia je patrónkou fotografov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies