FOTO ZVERSTVO: Deti vychudnuté na kosť skrývali pred svetom za múrmi sirotincov

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 10:18 • 2 min
FOTO ZVERSTVO: Deti vychudnuté na kosť skrývali pred svetom za múrmi sirotincov

MINSK - Úrady po kontrolách objavili stovky detí a mladistvých, ktorí trpeli na podvýživu. Pri pohľade na ich telá človeku behá mráz po chrbte.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia zistili, že odchovanci ústavov takto žili už celé roky. Niektorí teenegeri vážili necelých 20 kilogramov. Mnohí riaditelia sirotincov tak už prišli o svoje miesta. Škandál sa prevalil, keď lekár jedného zo zariadení v novembri minulého roka pozval na obhliadku jedného novinára, aby napísal o charitatívnom futbalovom zápase. Ten mal inštitúcii zarobiť peniaze na enterálnu výživu, ktorá sa podáva deťom trpiacich nadváhou. 

 

Vďaka uverejneným fotografiám, ktoré tam novinár nafotil a uverejnil šokoval celú spoločnosť. Na snímke zvečnil jedno 20-ročné dievča, ktoré vážilo necelých 12 kíl! Po uverejní fotografií bieloruská spoločnosť odsúdila zachádzanie maloletých v náhradných domovoch a prirovnala toto konanie ku koncentračným táborom. „Ako je možné, že v 21. storočí nie je na poriadne jedlo pre deti?“, napísal v komentári pobúrený čitateľ.

 

Po zverejnení týchto fotografií bieloruské úrady začali ihneď prešetrovať pravdivosť snímok a okolnosti súvisiace s uverejnenými sirotskými domovmi. Zamestnanci úradov potvrdili na základe šetrení, že deti skutočne žili v takýchto hrozných podmienkach, ktoré ohrozovali ich holý život, boli zanedbané a vychudnuté. Sirotince sa bráni tým, že deti majú vrodenú zdravotnú vadu, ktorá im bráni pribrať čo i len gram. „Tieto deti nikdy nechodili. Celý život sú pripútané na lôžko. Nemajú žiadnu svalovú hmotu“, povedala riaditeľka sirotinca Ella Borisová. „Ich nohy sú len paličky pokryté kožou.“

 

„Takéto dieťa nebude nikdy chodiť a voľne sa pohybovať. Pre našu inštitúciu je najdôležitejšie aby boli čisté, suché, nakŕmené a dostávali pravidelnú lekársku starostlivosť“, dodala riaditeľka.

Riaditeľka ďalšieho sirotinca Marina Fedorenčíková argumentovala tým, že tieto deti sú k nim privezené na to, aby u nich ostali do konca života. Niektoré sú hneď po pôrode dané na adopciu. Všetky deti trpia vrodeným mentálnym postihnutým kombinovaným s mozgovou obrnou alebo inými vrodenými vadami, ktoré aj tak nemajú žiadnu budúcnosť.

 

Úrady už potvrdili, že na základe neľudského jednania zo strany sirotincov už odvolali niekoľkých riaditeľov z vedúcich funkcií. Podľa vyjadrenia riaditeľky jedného detského hospicu nie je problém iba v nedostatočnej koordináciu medzi úradmi a aj zlému prístupu k chorým deťom, ktorá uviedla „Deti sú síce kŕmené, ale ošetrovatelia sa o ne starajú skôr ako o rastliny, ako o ľudské bytosti“.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies