FOTO Zo šampionátu v Tarvisiu deväť medailí pre Slovákov, z toho päť pre Farkašovú

NETKY.SK • 1 Február 2017, 15:39 • 2 min
FOTO Zo šampionátu v Tarvisiu deväť medailí pre Slovákov, z toho päť pre Farkašovú

BRATISLAVA - Deväť medailí počas siedmich dní. Slovenská výprava na práve skončených majstrovstvách sveta telesne a zrakovo znevýhodnených lyžiarov v Taliansku sa môže pochváliť fantastickou bilanciou. Najviac cenných kovov - až päť - získala Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou.

slovakia

left justify in out

Šampionát v Tarvisiu prial slovenskej výprave od úvodného dňa. Medzi zrakovo znevýhodnenými ženami sa v zjazde o striebornú medailu postarala Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou. Päťnásobná paralympijská víťazka postupne pridala ešte ďalšie štyri medaily zo super G, superkombinácie, obrovského slalomu a slalomu. Všetky mali zlatý lesk.


"Štvornásobné majsterky sveta znie fajn, netreba však zabudnúť na to, že bez podpory fanúšikov a celého nášho okolia by to nešlo. Je to pre nás dôležité a vážime si to," zhodli sa Henrieta Farkašová a jej navádzačka Natália Šubrtová. Podľa štatistík Medzinárodného paralympijského výboru má 30-ročná rožňavská rodáčka Farkašová na konte už 12 zlatých medailí z majstrovstiev sveta, ktoré získala v rozpätí rokov 2009 - 2017.

 

A vyslovili aj smelú prognózu smerom k zimným paralympijským hrám v roku 2018 v Kórejskej republike. "Verím, že o rok v Pjongčangu to dáme aj na päť zlatých alebo že sa odtiaľ vrátime s minimálne takou bilanciou ako teraz z Talianska," uviedla Farkašová. 


Zberateľky cenných kovov z najväčších paralympijských podujatí priznali, že o kopci v Pjongčangu zatiaľ nemajú veľa informácií. "Vieme len, že v zjazde by tam malo byť niekoľko skokov. A to je hned panika v tíme, lebo nevidiaci lyžiari nevedia, kedy ten skok príde, aj keď im to ako navádzači predtým zakričíme. Ja osobne sa teším, že tam bude strmý kopec tak ako to bolo v Soči. To nám vyhovovalo. Aj teraz v Tarvisiu bola trať pomerne členitá. Bola tam aj rovina, ale začiatok aj koniec bol strmý. Aj v tomto smere sme boli spokojné," skonštatovala Šubrtová. 


Ďalšie tri medaily v Tarvisiu vyjazdil medzi zrakovo znevýhodnenými mužmi Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom. K striebru zo super G pridal bronz zo superkombinácie. “Na obrovský slalom som nenastúpil, pretože ma skolili vysoké horúčky,” vysvetlil úspešný slovenský zjazdár. Napriek tomu získal tri medaily, z čoho mal veľkú radosť. Do jagavej zbierky prispel medzi zrakovo znevýhodnenými mužmi bronzom v zjazde Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom.

Okrem bohatej medailovej žatvy sa slovenská výprava môže pochváliť aj radom ďalších výborných umiestnení. Viacerí slovenskí reprezentanti zaostali len tesne za stupňami víťazov. V zjazde to bol Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom, v super G a obrovskom slalome Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom, v slalome Marek Kubačka s navádzačkou Máriou Zaťovičovou. Medzi stojacimi športovcami sa štvrtou priečkou môže pochváliť Petra Smaržová a to hneď vo dvoch disciplínach - obrovskom slalome a slalome. Spomedzi mužov bol štvrtý v obrovskom slalome Martin France.

"Slovensko si to ešte veľmi neuvedomuje, no presne o rok bude kórejský Pjongčang hostiť tých najlepších športovcov na olympijských aj paralympijských hrách. Mám veľkú radosť, že naši zrakovo a telesne znevýhodnení lyžiari opäť potvrdili, že patria medzi absolútnu svetovú elitu a urobili dôležitý krok v kvalifikácii na spomenuté hry," povedal Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru.

 

"Zisk akejkoľvek medaily je pre každého športovca najlepšou odmenou za dlhoročnú drinu a tréningy, ale bez kvalitného realizačného tímu a zázemia by to nebolo možné. Som hrdý na to, čo naša výprava na šampionáte predviedla a platí to aj o tých, ktorým tentoraz medailové pozície unikli. Takže úprimné poďakovanie patrí všetkým, ktorí reprezentovali Slovensko na majstrovstvách sveta," dodal Riapoš.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies