FOTO Známy spisovateľ Jo Nesbo prišiel do Bratislavy, pobudne aj vo Vysokých Tatrách

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 12:57 • 2 min
FOTO Známy spisovateľ Jo Nesbo prišiel do Bratislavy, pobudne aj vo Vysokých Tatrách

BRATISLAVA – Slovenskí priaznivci severského krimi majú dnes sviatok. Na stretnutí s čitateľmi strávi v slovenskej metropole dnešný deň autor svetových bestsellerov, medzinárodne úspešný spisovateľ Jo Nesbo. Jeden z najpredávanejších a najoceňovanejších detektívnych autorov súčasnosti venoval hodinu predpoludním domácim médiám.

slovakia

left justify in out

Popoludní bude mať dve autogramiády, od zajtra strávi dva dni aj vo Vysokých Tatrách, pretože lozenie po skalách je jeho veľkým koníčkom. Tam mu program pripravila skupina špičkových slovenských horolezcov.

 

Mohol byť špičkovým futbalistom, ale úraz kolena mu ako 17- ročnému prvoligovému hráčovi prekazil kariéru. Mohol viesť tím finančných analytikov, ale nebavilo ho to. Mohol ďalej vypredávať sály s úspešnou kapelou Di Derre, ako v 90. rokoch, keď mali 180 koncertov ročne. On sa však rozhodol písať. Začal s tým, keď mal 37 a hneď na plné obrátky. Dnes je vyhľadávaným a rešpektovaným autorom.

 

Na otázku, ktorá z doteraz vydaných kníh je Nesbovi najbližšia, odpovedal: „Pravdepodobne knižka Zrada, pretože je o zážitkoch mojej rodiny. Otcova rodina prišla z Brooklynu. Keď vypukla vojna, môj otec mal 19 rokov, boli veľmi silní antikomunisti. Nórsko má spoločnú hranicu s Ruskom a môj otec sa rozhodol ísť bojovať proti Stalinovi, pretože ho považoval za väčšie zlo. Jeho zážitky z okupácie Leningradu, ktorej sa zúčastnil, položili základ tejto knižky, preto je tak osobná. Rodina mojej mamy bola v partizánskom hnutí, bojovali proti fašistom. Od mala, keď som vyrastal, rozprávali sme o vojne, o vojne z rôznych pohľadov a toto sa odzrkadľuje v samotnej knižke.“

 

„Moja tvorba vychádza čiastočne z amerických detektívok 50. a 60. rokov, ktoré sú postavené na individualite, na príbehu a opise charakterov, niekedy spomínam aj politické témy, moje knižky však píšem na pozadí reálnych udalostí, nie ako kritiku spoločnosti,“ dodal známy autor.

 

Jo Nesbo (*1960, Oslo), súčasný nórsky spisovateľ a hudobník, pôvodným vzdelaním ekonóm a finančný analytik, spočiatku pracoval ako maklér a novinár. V roku 1997 odštartoval jeho literárnu dráhu kriminálny román Flaggermusmannen, prvá detektívka, v ktorej vystupuje osobitý a nekonvenčný kriminalista Harry Hole. Autorovi priniesla kniha okamžite obrovský úspech. Nesbo za ňu získal Rivertonprisen, cenu udeľovanú Klubom Riverton za najlepší literárny či dramatický počin s kriminálnou tematikou, a Glasnokkelen (Sklený kľúč), škandinávsku cenu za najlepší kriminálny román. Nasledovali ďalšie knihy s Harrym Holem v hlavnej úlohe. V knihe Hodejegerne (Lovci mozgov, 2008) vytvoril novú hlavnú postavu Rogera Browna. Napísal tiež humorné knižky pre deti, v ktorých vystupuje ako hlavná postava doktor Proktor.

 

Za svoje kriminálne romány získal Jo Nesbo celý rad ďalších literárnych ocenení. Patrí medzi najprekladanejších autorov na svete. Iba v rodnom Nórsku sa predali vyše dva milióny jeho kníh, čo je pri počte 4,5 milióna obyvateľov neuveriteľné číslo.

 

Vo vydavateľstve Ikar od autora vyšlo: Séria s Harrym Holem: Netopierí muž (2014), Zrada (2008), Bohyňa pomsty (2010), Diablova hviezda (2010), Spasiteľ (2012), Snehuliak (2012), Pancierové srdce (2013), Prízraky (2013), Polícia (2014), Šváby (2015). Samostatné krimi-romány: Headhunters – Lovci mozgov (2012), Syn (2014).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona