FOTO Zhromaždenia v uliciach Kyjeva si vyžiadali v pondelok desať zranených

NETKY.SK • 22 November 2016, 15:29 • 2 min
FOTO Zhromaždenia v uliciach Kyjeva si vyžiadali v pondelok desať zranených

KYJEV - V uliciach ukrajinskej metropoly Kyjev sa aj dnes konalo viacero masových zhromaždení, ktoré súvisia s tretím výročím vypuknutia mohutných protivládnych protestov, ale aj s nespokojnosťou občanov so stavom krajiny. Ako informovala agentúra Ukrinform, v Kyjeve dnes hliadkuje viac ako 800 policajtov.

slovakia

left justify in out

V pondelok, keď si na Ukrajine pripomínali Deň dôstojnosti a slobody, ktorý súvisel s výročím začiatku protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti, došlo v ukrajinskej metropole k viacerým výtržnostiam.

 

Ich páchateľmi boli radikálne ladení demonštranti, ktorí rozbili sklené výplne na dvoch budovách v centre mesta - na sídle dcérskej spoločnosti banky Sberbank a na kanceláriách občianskeho združenia Ukrajinská voľba - Právo ľudu. V oboch priestoroch porozbíjali zariadenie a spôsobili požiar.

Okrem toho demonštranti v uliciach Kyjeva podpaľovali pneumatiky a hádzali zápalné fľaše.

 

Ako informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Zorjan Škirjak, zranených bolo pritom približne desať ľudí. Polícia žiadneho z výtržníkov nezadržala. Začala však vyšetrovanie pre podozrenie z výtržníctva.

 

Protesty na kyjevskom Námestí nezávislosti vypukli po tom, ako vtedajší premiér Mykola Azarov oznámil, že vláda pozastavuje prípravy na podpísanie zmluvy o pridružení Ukrajiny k EÚ. Na námestí sa okamžite zišli prívrženci eurointegrácie Ukrajiny a žiadali zmenu tohto rozhodnutia.

 

Neskôr tam došlo aj k potýčkam - i ozbrojeným - medzi demonštrantami a poriadkovými orgánmi, pričom došlo k obetiam na životoch a zraneniam.

 

Zodpovednosť za smrť viac ako 100 ľudí nové ukrajinské vedenie pripísalo vtedajšej vláde na čele s proruským prezidentom Viktorom Janukovyčom. Na streľbe do davu demonštrantov sa podľa súčasnej vlády v Kyjeve podieľali príslušníci elitných jednotiek Berkut. Berkut i Janukovyč svoju vinu popierajú.

 

Tieto masové akcie vyvolalo rozohnanie nočného študentského mítingu, ktorý sa konal 30. novembra 2013 v centre Kyjeva, ako aj potýčky radikálov s ukrajinskou políciou pri kancelárii prezidenta z 1. decembra 2013.

 

Pod tlakom demonštrácií a celkovej situácie došlo 22. februára 2014 na Ukrajine k zmene mocenských pomerov. Ukrajinský parlament vtedy zbavil Janukovyča prezidentských právomocí. Ten potom - v obave o vlastný život - z Ukrajiny ušiel do Ruska, kde sa stále zdržiava.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies