FOTO Zelený trend v architektúre priniesol na Slovensko vertikálne porasty

NETKY.SK • 21 August 2017, 09:40 • 2 min
FOTO Zelený trend v architektúre priniesol na Slovensko vertikálne porasty

BRATISLAVA – Prvým obytným domom na Slovensku, ktorého základným architektonickým prvkom je vertikálny zelený porast, je objekt Treenium v bratislavskej štvrti Ružinov. Na jeho fasáde bude takmer tisíc rastlín. Spomedzi nich bude viac ako 80 listnatých stromov, 130 tují, 60 borovíc, viac ako 520 kríkov a 150 plazivých rastlín. Informoval o tom Milan Halgaš, predseda predstavenstva spoločnosti Greefin, ktorá je staviteľom projektu.

slovakia

left justify in out

Stromy budú podľa záhradného architekta Borisa Lulkoviča upevnené v betónových kvetináčoch lanami z tkaniny. Všetky rastliny bude zavlažovať automatický systém. Jeho podstatou je kvapkové zavlažovanie. Budú rásť v špeciálnom substráte.

 

„Projekt sa inšpiroval talianskym projektom dvoch mrakodrapov Bosco Verticale (Vertikálny les) v Miláne. Do projektu sme dostali princíp vertikálnej zelene. Je to veľmi sympatická myšlienka. Projekt nemá pozemok veľkých rozmerov a súčasne sa nechcel priživovať na okolitých parkoch,“ uviedol architekt Kalin Cakov z architektonického štúdia cakov + partners.

 

Rastliny na budove Treenium by mali ročne vyprodukovať 30 ton kyslíka. Znižujú hluk približne o osem decibelov. Okrem iného udržujú mikroklímu. Jurgen Preiss z ekologického oddelenia viedenského magistrátu vidí v ozelenení stien obytných domov veľkú príležitosť. Viedeň je v Európe hlavným mestom, ktoré najviac podporuje zeleň na fasádach budov.

 

Zelenú fasádu pripravuje český záhradný architekt Josef Němec na budove AFI Karlín v Prahe. Ten tvrdí, že „zeleň má subjektívny, ťažko merateľný, ale nepopierateľne priaznivý a upokojujúci vplyv na psychiku človeka“. Živé vertikálne záhrady podľa neho reflektujú na súčasný zelený trend v architektúre a životnom štýle.

 

Prvú budovu s vertikálnym porastom projektovalo architektonické štúdio Stefano Boeri Architetti. „Vertikálny les zväčšuje biologickú rôznorodosť, kde rôzne druhy rastlín vytvárajú vertikálne orientovaný ekologický systém. Môžu v ňom začať bývať vtáky či motýle. Vertikálna zeleň preto môže byť faktorom prirodzeného rozvoja flóry a fauny mesta,“ poznamenal Stefano Boeri.

 

Architektonický ateliér Stefano Boeri rozširuje svoju myšlienku po celom svete. V Číne projektuje celé mesto s vertikálnou zeleňou.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies