FOTO Zdemolované mestá v Sýrii: Je vojenský zásah naozaj potrebný?!

NETKY.SK • 13 September 2013, 12:00 • 2 min
FOTO Zdemolované mestá v Sýrii: Je vojenský zásah naozaj potrebný?!

DAMASK – Bieda, utrpenie a totálna bezmocnosť sýrskych obyvateľov. Prinášame vám fotografie zo spustošených sýrskych miest, kde trpia najviac obyčajní ľudia. Je vojenská intervencia do Sýrie naozaj nevyhnutná?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama stále vyčkáva, no napriek tomu jeho úmysly sú jasné. Za útoky chemickými zbraňami chce potrestať sýrskeho prezidenta Baššára Asada tak, že vojensky napadne už tak zdevastovanú krajinu. Obama teraz čaká na to, či Asad odovzdá chemické zbrane Rusom, ako sľúbil. Okrem Američanov vojenskú intervenciu do Sýrie podporuje až 25 krajín.

Ak Američania zaútočia na Sýriu odnesú si to najmä obyčajní ľudia. Ako to už pri bombardovaní vojenských cieľov býva okrem vojakov si to „zlíznu“ aj civilisti. Nehovoriac o tom, že sýrske mestá už teraz pripomínajú mestá duchov. Mnohí odborníci sa obávajú, že zo Sýskeho konfliktu by mohol vzniknúť aj jadrový konflikt, čo by malo fatálne dôsledky nielen pre Sýriu, ale aj pre okolité krajiny.

V prípade, že Američania nezaútočia na Sýriu, bude v nej aj naďalej pokračovať občianska vojna, ktorá totálne zdevastovala krajinu. Podľa hrubých odhadov, ktoré rátajú s tým, že by sa vojna skončila dnes, by bolo potrebných až 73 miliárd dolárov na obnovu krajiny.

Šéf agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) v Sýrii oznámil, že následkom občianskej vojny v krajine opustilo svoje domovy sedem miliónov Sýrčanov, čo je takmer jedna tretina populácie. Tárik Kurdí pre Associated Press povedal, že päť miliónov je stále v Sýrii, zatiaľ čo približne dva milióny ušli do susedných krajín. Podľa Kurdího vojna v Sýrii postihla dva milióny detí. Pomoc OSN je podľa neho len "kvapka v mori humanitárnej pomoci" a nedostatok financií je obrovský. Medzinárodní darcovia poslali menej ako jednu tretinu financií potrebných na pomoc ľuďom, ktorých z domovov vyhnala vojna. Od začiatku povstania proti režimu prezidenta Baššára Asada v roku 2011 zomrelo v krajine už takmer 110 000 ľudí vrátanie viac než 40 000 civilistov. Stovky z nich zomreli pri údajnom chemickom útoku pri Damasku 21. augusta. Spojené štáty a Francúzsko momentálne zvažujú vojenský zásah proti sýrskemu režimu. Ten však obvinenia Západu a arabských štátov odmieta.

V galérii si môžete pozriet zdevastované mestá v Sýrii, v ktorý stále bývajú ľudia. Sú to veľmi neľudské podmienky a vojenský konflikt by biedu, chudobu a utrpenie ešte znásobil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies