FOTO Zástupcovia kvarteta pre národný dialóg v Tunisku prebrali Nobelovu cenu mieru

NETKY.SK • 10 December 2015, 14:16 • 2 min
FOTO Zástupcovia kvarteta pre národný dialóg v Tunisku prebrali Nobelovu cenu mieru

OSLO - Zástupcovia kvarteta pre národný dialóg v Tunisku dnes v nórskom Osle prevzali Nobelovu cenu mieru za rok 2015, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nobelov výbor udelil prestížnu cenu kvartetu za príspevok k budovaniu pluralitnej demokracie po jazmínovej revolúcii v krajine v roku 2011. Kvarteto vzniklo "ako alternatíva v čase, keď sa krajina ocitla na pokraji občianskej vojny. Táto iniciatíva viedla k tomu, že Tunisko o niekoľko rokov vytvorilo a prijalo ústavu zaručujúcu základné práva pre všetkých jeho obyvateľov, rovnosť pohlaví a právo na politický názor a vierovyznanie", konštatovalo sa v zdôvodnení rozhodnutia.

 

Kvarteto vzniklo v lete roku 2013, keď bol demokratizačný proces v Tunisku ohrozený sociálnymi nepokojmi a sériou vrážd. Jeho zakladajúcimi členmi boli štyri organizácie: tuniská odborová organizácia UGTT, Tuniská konfederácia priemyslu, obchodu a remesiel (UTICA), Tuniská liga pre ľudské práva (LTDH) a Tuniská komora právnikov.

 

Ako informovali médiá, Nobelov výbor dostal pre tento rok tipy na udelenie prestížnej ceny pre 273 kandidátov, z toho bolo 68 organizácií a 205 fyzických osôb. Nobelove ceny udelené za rok 2015 v kategóriách medicína, fyzika, chémia, literatúra a ekonomika odovzdajú ich nositeľom dnes v švédskom hlavnom meste Štokholm. Nobelove ceny sú tento rok dotované sumou osem miliónov švédskych korún (972.000 dolárov).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona