FOTO Záhada vo vesmíre: Povrch Saturnu zmenil farbu

NETKY.SK • 26 Október 2016, 16:00 • 2 min
FOTO Záhada vo vesmíre: Povrch Saturnu zmenil farbu

WASHINGTON - Obrovská časť Saturnovho povrchu zmenila farbu. Vedci z vesmírnej agentúry NASA si všimli rozsiahly fľak v tvare šesťuholníka na severnej strane planéty, ktorý bol pôvodne modrastý. Teraz má farbu zlatistú.

slovakia

left justify in out

Zábery pochádzajú zo sondy Cassini, ktorá Saturn pozoruje od roku 2004. Tón farby mal prechádzať zmenou od novembra 2012. Šesťuholník vyzerá ako zhluk rotujúcich mrakov, čo môžu spôsobovať silné vetry.

 

img

 

Saturn je šiesta planéta od Slnka a druhá najväčšia v Slnečnej sústave, hneď za Jupiterom. Rovnako má plynné zloženie vrátane vodíka, hélia a metánu.

 

Zmena jeho farby sa považuje za výsledok striedania ročných období na planéte a tiež ako dôsledok tvorby aerosólov v atmosfére vplyvom slnečného žiarenia.

 

"Zmena z modrého tónu k viacerým odtieňom, môže byť dôsledok zvýšenej produkcie fotochemickej hmly v atmosfére počas toho, ako sa severný pól blíži k letnému slnovratu, ktorý má nastať v máji 2017." uvádza NASA.

 

Vesmírna agentúra sa ďalej domnieva, že zvláštny šesťuholník, môže slúžiť ako druh ochranného plášťa pred časticami v vonkajšieho prostredia. Skutočný účel však stále skúmajú. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies