FOTO Začal sa nitriansky autosalón, na Autoshow 2017 predstavuje 220 vystavovateľov 26 značiek

NETKY.SK • 5 Október 2017, 13:04 • 2 min
FOTO Začal sa nitriansky autosalón, na Autoshow 2017 predstavuje 220 vystavovateľov 26 značiek

NITRA - Celkovo 220 vystavovateľov sa prezentuje na 24. ročníku výstavy Autosalón – Autoshow Nitra 2017, ktorý sa dnes začal na výstavisku Agrokomplexu v Nitre.

slovakia

left justify in out

Vystavovatelia ponúkajú 26 automobilových značiek, ktoré predstavujú 35 noviniek, informoval riaditeľ agrokomplexu Národného výstaviska, š.p., Mário Dinga. Slovenskú premiéru majú modely Škoda Karoq, Volkswagen T-Roc, Hyundai Kona, Opel Crossland X, Seat Arona a Citroën C3 Aircross, ktorý sa vyrába na Slovensku.

 

„Plán je taký, že už v budúcom roku bude na tejto výstave predstavený model, ktorý vyjde z pásu na výrobnej linke v nitrianskom závode Jaguar Land Rover,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč. Prehliadka osobných, úžitkových a nákladných automobilov, dopravnej techniky, autopríslušenstva a servisnej i garážovej techniky potrvá do 8. októbra.

 

Automobilový priemysel je v súčasnosti terčom kritiky verejnosti, Európskej únie, Spojených štátov amerických, no na druhej strane nikto nevie dať odpoveď na to, čo by bolo bez automobilového priemyslu, skonštatoval prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay.

 

„Na svetovej výstave v nemeckom Frankfurte sa otvárali témy, ktoré súvisia s automobilovým priemyslom. Hovorilo sa o alternatívnych pohonoch, o znížení emisií, o perspektíve automobilového priemyslu. Nikto však neprišiel na to, že automobilový priemysel, aj keď údajne škodí životnému prostrediu, by mal byť nahradený niečím iným,“ povedal Sinay.

 

Úlohou nitrianskeho autosalónu je ukázať verejnosti, kde smerujú trendy, ale aj súčasnosť. „Hovorí sa o tom, že sa znížila predajnosť dieselových motorov. Realita v Európskej únii je taká, že dnes tvorí 48 % predaj benzínových a 47 % predaj dieselových motorov, pričom predaj dieselových motorov sa znížil o zhruba štyri percentá. Alternatívne pohony tvoria 5,2 %. Víziu teda máme, no žime v súčasnosti, a to znamená rozvoj nízkoemisných dieselových motorov, rozvoj benzínových motorov, rozvoj karosérií, ale v neposlednom rade aj príprava a výchova šoférov, pretože produkcia oxidu uhličitého závisí v podstatnej miere aj od toho, ako jazdíme,“ tvrdí Sinay.

 

Výstavu Autosalón – Autoshow Nitra 2017 sprevádza bohatý sprievodný program. Milovníci veteránov majú možnosť vidieť pod jednou strechou unikátnu kolekciu všetkých variácií modelu Fiat 500, od prvej až po aktuálnu.

 

V expozícii naleštených veteránov s vyše 120 exponátmi má svoje zastúpenie aj Tatra 75 cabrio z roku 1935. Tuningová show predstavuje vyše 130 špičkovo upravených automobilov.

 

Extrémne ukážky predvedú kaskadéri v spolupráci s MOTOTV SHOW. Novinkou tohtoročného autosalónu budú Majstrovstvá Slovenska vo vyslobodzovaní pasažierov z havarovaných vozidiel za účasti Hasičského zboru SR.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona