FOTO Za útokom na vojenskú základňu v Kábule stojí Islamský štát

NETKY.SK • 29 Január 2018, 11:15 • 2 min
FOTO Za útokom na vojenskú základňu v Kábule stojí Islamský štát

KÁBUL - K útoku militantov na vojenskú základňu v Afganistane, ku ktorému došlo v pondelok skoro ráno miestneho času, sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP, ktorá spresnila, že útok sa odohral neďaleko Kábulu a vyžiadal si najmenej päť obetí a desať zranených. Základňa, ktorá bola terčom útoku, leží blízko vojenskej akadémie - Univerzity národnej obrany maršala Fahíma. Predstaviteľ armády pre AP zdôraznil, že terčom útoku bola armádna jednotka, ktorá sa stará o bezpečnosť vojenskej akadémie, nie samotná akadémia.

 

Militanti podľa AP útočili výbušninami, strelnými zbraňami a ručnými protitankovými granátometmi (RPG). Útočilo päť militantov, z ktorých traja boli zneškodnení a jedného sa podarilo zatknúť, uviedol pre stanicu BBC hovorca afganského ministerstva obrany. Podľa AP sa vládnym bezpečnostným zložkám po boji podarilo obnoviť kontrolu nad oblasťou.

 

Agentúra AP pripomenula, že tento útok bol ďalším z radu násilností, ktoré v Kábule i iných častiach krajiny rozpútali tento mesiac fundamentalistické hnutie Taliban a s ním súperiaci Islamský štát. Ich útoky si vyžiadali stovky obetí a zranených. Kábulom v sobotu otriasol samovražedný bombový útok, pri ktorom zahynulo najmenej 103 ľudí a ďalších 235 ľudí utrpelo zranenia. Medzi obeťami bolo aj niekoľko desiatok policajtov.

 

Pred týždňom sa v Kábule odohral ďalší útok, keď ozbrojenci zabili v tamojšom hoteli 22 ľudí, väčšinou cudzincov. K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásil Taliban.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies