FOTO z vystúpenia ochrankyne práv Dubovcovej v parlamente: Kde sú všetci poslanci?!

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 15:39 • 2 min
FOTO z vystúpenia ochrankyne práv Dubovcovej v parlamente: Kde sú všetci poslanci?!

BRATISLAVA – Dnes ráno vystúpila v Národnej rade verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. V čase jej vystúpenia bolo v parlamente iba niekoľko poslancov.

slovakia

left justify in out

img

 

Zrušenie inštitútu ochranných miestností v reedukačných centrách, vytvorenie zákonnej možnosti alternatívnych foriem reedukácie detí a upravenie systému zaraďovania dieťaťa do reedukácie tak, aby jeho zaradenie zohľadňovalo najlepší záujem dieťaťa. Aj tieto odporúčania vyjadrila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v správe o svojej činnosti za minulý rok.

 

Dubovcová odporúča tiež parlamentu, aby uložil vláde vytvoriť štátny program špecificky zameraný na trávenie voľného času pre chudobné deti v školskom veku, zameraný na podporu ich rozvoja a financovaný zo štátnych prostriedkov. Ombudsmanka zároveň volá po vytvorení systému medzirezortnej spolupráce s úradmi práce na zabezpečenie podpory a pomoci dieťaťu po opustení reedukačného centra. Ako dôležité vníma aj zabezpečenie bezbariérového prístupu do budov orgánov verejnej správy osobám so zdravotným postihnutím.

 

img

 

Jana Dubovcová sa v správe nevyhla ani problematike financovania jej úradu. Podľa jej slov úrad verejného ochrancu práv by mal byť samostatnou rozpočtovou kapitolou. V súčasnosti patrí z hľadiska rozpočtu verejný ochranca práv pod kapitolu Všeobecná pokladničná správa, ktorej správcom je ministerstvo financií. Dubovcová navrhuje, aby NR SR zmenou zákona verejnému ochrancovi práv takto "zabezpečila garanciu jeho nezávislosti od výkonnej moci".

 

Ombudsmanka ďalej uvádza, že podľa zákona Kancelária verejného ochrancu práv plní úlohy pre ombudsmana a ten určuje jej organizačný poriadok a schvaľuje počet jej zamestnancov. "To, čo určí a schváli podľa zákona verejný ochranca práv, však v praxi nemožno uskutočniť z dôvodu nepridelenia potrebných rozpočtových prostriedkov. Tento opakovaný postup sa javí ako účelový s cieľom obmedziť verejnému ochrancovi práv možnosti plniť úlohy," píše v správe Dubovcová.

 

img

 

Na podloženie svojich slov pripomína, že v rozpočte SR sa opakovane nenašli prostriedky ani na zriadenie ôsmich regionálnych pracovísk s obsadením po jednom odbornom asistentovi a administratívnej pracovnej sile na polovičný úväzok. Dubovcová preto navrhuje, aby parlament formou uznesenia dal vláde úlohu zabezpečiť v prvom polroku 2015 materiálne a finančné podmienky pre úrad verejného ochrancu práv.

 

Poslancov problémy verejnosti príliš nezaujímajú pretože pozícia ombudsmana má práve ochraňovať práva verejnosti. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová prednášala svoje odporúčania prázdnej sále, a tak poslanci dali jednoznačne najavo, ako ich zaujímajú problémy verejnosti.

 

img

 

Naši poslanci veľmi neradi chodia do práce. V piatok sme vás informovali o ich veľmi skoromnom počte.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies