FOTO Vzdušné sily SR si slávnostne prevzali nové lietadlo: Ide o významnú súčasť modernizácie armády

NETKY.SK • 31 Október 2017, 13:31 • 2 min
FOTO Vzdušné sily SR si slávnostne prevzali nové lietadlo: Ide o významnú súčasť modernizácie armády

KUCHYŇA - Vzdušné sily Ozbrojených síl (OS) SR si v utorok v priestoroch Dopravného krídla generála M. R. Štefánika v Kuchyni slávnostne prevzali do užívania nové lietadlo C-27J Spartan.

slovakia

left justify in out

„Toto je pre mňa a pre ozbrojené sily skutočne veľká historická udalosť. Po odovzdaní vrtuľníkov UH-60 na leteckej základni v Prešove nastala druhá reálna skutočnosť modernizácie Ozbrojených síl SR, na ktorú sme skutočne netrpezlivo čakali,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš (nominant SNS).

 

Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim doplnil, že spôsobilosť prepravovať vojakov a materiál vzdušnou cestou je jednou z hlavných charakteristických rysov moderných armád. „Ja som veľmi rád, že Ozbrojené sily Slovenskej republiky sa teraz pridajú k týmto moderným armádam. Túto schopnosť získavame opätovne po takmer dvoch rokoch, kedy sme vyradili lietadlá typu AN,“ uviedol Maxim.

 

Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J pristálo na Slovensku minulý týždeň. Prílet druhého lietadla tohto typu na Slovensko sa očakáva na jar budúceho roka. Lietadlá by nemali slúžiť iba ozbrojeným silám, ale aj domácemu krízovému manažmentu.

 

Obstaranie dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J sa datuje ešte do roku 2008, keď bol dodávateľ vybraný v rámci verejnej obchodnej súťaže. Zmluva o dodávke však bola reálne podpísaná až v roku 2014. Súčasťou kontraktu je tiež päťročná logistická podpora.

 

C-27J Spartan je viacúčelové transportné lietadlo s dĺžkou 22,7 metra, výškou 9,64 metra a s rozpätím krídel 28,7 metra. Dosahuje maximálnu cestovnú rýchlosť 500 km/h, dostup 9144 metrov a maximálny dolet 5852 kilometrov. Odvezie 46 pasažierov.

 

Slovenská posádka by s novým lietadlom mala po prvý raz vzlietnuť tento týždeň, v budúcom roku očakáva, že by stroj mohol byť použitý aj v zahraničí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies