FOTO Vzácny tanzánsky les postupne umiera. Na vine sú pôvodní obyvatelia

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 15:04 • 2 min
FOTO Vzácny tanzánsky les postupne umiera. Na vine sú pôvodní obyvatelia

TANZÁNIA – Prostredníctvom miestnych projektov sa ochranári prírodnej rezervácie snažia zachovať tento prírodný unikát, les Usambara.

slovakia

left justify in out

Projekt má chrániť pôdu, ktorá bola pred časom vyplieňovaná, zvieratá odchytávané a používané ako tovar na čiernom trhu. Táto oblasť čelí vážnym problémom v oblasti životného prostredia. Bojuje proti vplyvu rastúce počtu obyvateľov, ktorý sa momentálne rovná takmer dvojnásoboku národného priemeru, a vplyvu externých firiem či jednotlivcov s cieľom obohatenia sa. V centre ich záujmov je poľnohospodárstvo, ťažba dreva a odchyt ohrozených plazov pre ilegálne obchodovanie.

 

Projekt na zachovanie bohatej biodiverzity hôr Usambara, zahŕňa tiež ochranu endemických a ohrozených druhov. Les sa nachádza sa asi 340 km severovýchodne od hlavného mesta Dar es Salaam. Prírodná rezervácia Nature Reserve Amani bola založená a schválená v roku 1997, dovtedy využívaná ako hlavný zdroj ťažby dreva, zlata a pytliactva.

 

Súčasťou projektu je ukázať domorodému obyvateľstvu ako si vypestovať plody pre vlastnú potrebu a na predaj na miestnych trhoch bez toho, aby naďalej ničili vzácne biotopy a voľne žijúce živočíchy. Za prvý veľký úspech projektu sa považuje vysadenie viac ako 30 pôvodných druhov stromov na pláňach, ktoré boli v minulosti dočista vyhladené.  Ochranári sa snažia nasmerovať miestne domorodé obyvateľstvo k pestovaniu klinčekov alebo škorici, ktorá by zároveň obnovila pôvodnú vegetáciu pôdy a celkovú biodiverzitu a tak naštartovala prirodzený chod ekosystémov.

 

„A v rovnakej dobe popohnať miestne komunity, aby začali využívať plody stromov, semená, z ktorých môžu ďalej vyrábať olej, margarín či ako prímes do mydiel,“ vyjadril sa profesor Norbert Cordeiro z Univerzity v Chicagu. Cieľom projektu nie je len ochrana lesa ale aj zmena myslenia domorodého obyvateľstva. Aby začali pestovať a niečo vytvárať ako si len brať a vykorisťovať všetko okolo seba. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona