AKTUALIZOVANÉ FOTO Vypátranie vrahov Jána Kuciaka je prvým krokom, dôležité je zistiť objednávateľa

NETKY.SK • 28 September 2018, 06:20 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO Vypátranie vrahov Jána Kuciaka je prvým krokom, dôležité je zistiť objednávateľa

BRATISLAVA - Po včerajšom zadržaní údajných vrahov investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude teraz hlavným cieľom vyšetrovateľov zistiť, kto si ich smrť objednal.

slovakia

left justify in out

Je otázkou taktiky, ako sa polícia k tejto informácii dostane, myslí si publicista Juraj Hrabko. "To je prvý postup, že máte toho, kto ten čin spáchal a on si potom už dobre rozmyslí, či bude spolupracovať alebo nebude spolupracovať," konštatoval.

 

"Je to dobrá správa, samozrejme, treba si počkať na výsledok, ale poukazuje to na to, že polícia, prokuratúra, vyšetrovacie orgány nespia, ale robia," zhodnotil Hrabko. "Koho majú, z čoho ich podozrievajú a či sa tie podozrenia potvrdia, sa musí ukázať v budúcnosti," upozornil s tým, že je viditeľné, že policajti na tom pracujú. "Ak to bude tak, čo sa teraz všetci nádejame, že majú tých pravých, tak veľká gratulácia, ale ešte nie je tomu koniec, treba byť aj opatrný," uviedol.

 

Hrabko zároveň upozornil, že podozrenie o zadržaní vrahov Kuciaka sa tiež nemusí potvrdiť. Vtedy bude môcť polícia "túto skupinu ľudí vylúčiť z toho okruhu a nepochybujem, že idú aj po ďalších ľuďoch, pretože je to priorita."

 

img

Zdroj: TASR

 

Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Keďže ide o závažný trestný čin úkladnej dvojnásobnej vraždy, tak od podania návrhu bude plynúť sudcovi pre prípravné konanie zase 72-hodinová lehota na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby. Čas má teda do pondelka 1. 10. Keď sa voči rozhodnutiu odvolajú buď dozorujúci prokurátor, alebo prípadní obvinení, tak o tom bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

 

img

Zdroj: TASR

 

Chceme vyzdvihnúť prácu policajtov. Ich práca je ocenenia hodná najmä preto, že pracovali na mimoriadne komplikovanom prípade, pod obrovským mediálnym tlakom, útokmi opozície a protestujúceho hnutia Za slušné Slovensko. Uvádza sa to v stanovisku koaličnej strany Smer-SD. "Je obdivuhodné, že sa (policajti) nenechali týmito útokmi a urážlivou atmosférou zo strany opozície zlomiť a dokázali sa sústrediť na jediné podstatné, a to je postaviť vrahov a objednávateľov pred spravodlivosť," uvádza sa v stanovisku sociálnych demokratov, podľa ktorého sa preto dnešným dňom nič nekončí, ale, naopak, začína sa najťažšia časť ich práce.

 

Policajný zásah v Kolárove sa vo štvrtok krátko pred 18.00 h skončil. Kolóna policajných vozidiel opustila Harcsovu ulicu a v jednom z áut sedel aj Tomáš Sz., ktorý je jedným zo zadržaných v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

 

img

Zdroj: TASR

 

V prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obvinili tri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy.

 

Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Pôvodne zadržali osem podozrivých osôb. "Po ich vypočutí bolo päť osôb zo zadržania prepustených a trom osobám (T. S, M. M., Z. A.) bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy," informovala Predajňová.

 

Doplnila, že vyšetrovateľ Policajného zboru SR vykonáva úkony s obvinenými a na ich základe spracuje podnet pre prokurátora na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. "Ďalšie informácie nie je možné aktuálne poskytnúť. Prokuratúra bude informovať v najbližších dňoch," uviedla Predajňová.

 

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor nedávno uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou.

 

Polícia vo štvrtok (27.9.) ráno zadržala podozrivé osoby, policajná akcia v Kolárove trvala celý deň, zasahovalo 55 elitných kukláčov. Generálna prokuratúra aj polícia žiada novinárov o zdržanlivosť pri informovaní.

 

Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Sudca bude mať od podania návrhu 72 hodín na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby. O prípadnom väzobnom stíhaní by mal teda sudca pre prípravné konanie rozhodnúť najneskôr do pondelka 1. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies